Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Engel fra helvete

Utad: Øldrikkende sofagris. I smug: Sminke og dameklær. Se filmen!

Akkurat nå er det filmfestival på Dagbladet.no og Blink. Du kan se kortfilmene som er laget til Amandus 2008 og stemme på dine favoritter.

Se filmene og stem her.

I dag er vi stolte av å presentere «Engel i fra helvete», en av filmene som er nominert til fiksjonsprisen.

Filmen er laget av Yrjan Sundfør Rodrigues (17), Tina Cecilie Nygaard (17), Margit Katharine Bøhn (18), Jenny Kleven (179, Magnus Sannerud Mjørud (17) og Caroline Hauer (17).

Her forteller de unge filmskaperne om filmen de har laget.

Gi en kort anmeldelse av «Engel i fra helvete»: 

- «Engel i fra helvete» handler om Roger som på en måte lever to liv. Utad fremstår han som en øldrikkende sofagris, mens han i smug bruker sminke og kler seg i dameklær. Roger får seg ikke til å snakke med noen om dette, ei heller kjæresten Mathilde. En uventet hendelse fører dem tettere sammen, når Mathilde også viser en annen side av seg selv.

Hvor har dere fått inspirasjon til å lage filmen?

- Alle mennesker har hemmeligheter de ikke vil fortelle om, og som gjør det vanskelig å fungere sammen med dem man er glade i. Det er viktig å være ærlig med seg selv og stå for det man mener. Dessuten trodde vi at Magnus (hovedrolleinnehaveren) i leopardkjole ville slå an. Det var egentlig det ideprosessen begynte med. 

Hvilket utstyr ble brukt?

- Vi brukte HDV-videokameraer fra Sony av typen «HVR-V1E». I tillegg brukte vi Ianiro lyskastere og en Sony shotgun-mikrofon (ECM-674) på bom med zeppeliner. I postproduksjon benyttet vi oss av Dell PC-er med Adobe Premiere Pro CS3 til redigering.

Hvor mye kostet det å lage den?

- I og med at prosjektet var en skoleoppgave fikk vi låne nødvendig utstyr fra skolen vår. Vi måtte derimot skaffe opptakskassetter og transport til og fra innspillingsstedet. Med andre ord så lå nok utgiftene våre godt under det de fleste amatørfilmproduksjoner gjør. 

Har dere en favorittfilm?

- Det er ganske forskjellig filmsmak i gruppa, så alt fra «Cold Mountain» til «Populærmusikk fra Vittula» er representert. 

Og favorittregissør?

- Margit Katharine Bøhn som har regissert nykommeren «Engel i fra helvete» har gjort det veldig bra i det siste. Av de mer kjente har vi vel mye å lære av både Tarantino og Spielberg. Dessuten står det respekt av David Cronenberg, som greide å ha oversikt i en film som «Videodrome».

Hvilken film så dere sist?
- Den siste filmen hele gruppa så på i fellesskap, var kortfilmen «Bonderomantikk», som den andre halvparten av klassen vår lagde til Amandus 2008. I klassen vår er det tre ting som slår an: Gutter i jenteklær, hester og ponnier. «Bonderomantikk» dekker de to sistnevnte, og gjør det til en bemerkelsesverdig film.

Laster dere ned film fra nettet?

- Ja, men kun andre amatørfilmer for inspirasjon og diskusjon. Spillefilmer gjør seg mye bedre i filmhylla enn som en fil på datamaskinen. Men det er greit å laste ned filmer man ikke liker, slik at de kan gå konkurs.

Hvilken filmanmeldelse leste dere sist?

- Det var nok en anmeldelse av den svenske gangsterkomedien «Smala Sussie» som vi fikk i oppgave å skrive om på skolen.

Hva synes dere om norsk film?

- Etter å ha vokst opp med Team Antonsens tolkning av Lena, Pelle og Proffen, syns vi at norsk film har tatt seg opp veldig de siste årene. Norsk film er ikke det det en gang var, og takk Gud for det. Det hadde vært gøy å få være med på å prege denne utviklingen i årene som kommer.

Hvilken skuespiller skulle spilt i en gjeninnspilling av «Engel i fra helvete»?

- Vi tror Pia Tjelta som Mathilde og Atle Antonsen som selveste Roger i dameklær kunne blitt en morsom kombinasjon. Filmkongen Pål Bang Hansen hadde også gjort seg.

Og hvem skulle laget musikken?

- Gjerne den tyske komponisten Hans Zimmer hvis man skulle satse stort.

Liker du «Engel i fra helvete»? Du kan stemme på den her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media