Engelen Jewel

LONDON(Dagbladet): Fansen kaller henne «Engelen». Hun er ydmyk, filosofisk, idealistisk og knallhard med seg selv. Nå er hun plateklar.


SUPERSALG: Jewel solgte 10 millioner kopier av debutplaten. Som å vinne i lotto er hennes kommentar.

- Jeg er på en lengre reise, som hittil har vart i 25 år. Jeg har lang tid igjen, og derfor kommer musikk, kunst og humanitært arbeid foran familie og barn hvis jeg skulle få det, sier Jewel til Dagbladet.

Hun er i London for å fortelle verden at hun har kommet med sitt andre album.

10 millioner

Det første hun ga ut solgte vanvittige 10 millioner eksemplarer.

- Å selge 10 millioner er som å vinne i lotto. Folk gjorde meg mye bedre enn jeg var, og jeg ble framstilt som noe annet enn det jeg er. Denne gangen er jeg langt mer jordnær, og forventer slett ikke et så høyt salg, sier Jewel.

I tillegg til det nye albumet, så holder hun på med en ny bok.

- Den første diktboka jeg skrev er solgt i 300000. Forlaget vil selvsagt gi ut en ny, og jeg har fått en fryktelig kort frist. Dessuten skal jeg på turné neste år, blant annet til Norge, sier Jewel til Dagbladet.

Jewel Kilcher ble født i USA, men flyttet tidlig med mamma, pappa og sine brødre til Alaska. Hennes barn- og ungdom er som hentet ut av en Jack London-roman, men i ungdomsårene stoppet den sammelikningen. Da tok hennes fraskilte mor med seg barna og flyttet til USA, hvor Jewel tok opp kunststudier.

Men hun fortsatte å synge. Ved en tilfeldighet ble hun oppdaget av et plateselskap, og resten er en suksesshistorie.

Heldig

- Jeg har vært heldig, svært mye takket være min mor. Hun er et enormt menneske. Hun hadde i mange år ambisjoner om å starte sin egen humanitære organisasjon, og nå driver hun Higher Ground for Humanity. Min jobb er å skaffe penger, og akkurat nå har jeg gjort en god jobb, sier Jewel.

- Har din egen suksess forandret deg?

- Jeg håper ikke det, men det er klart dette nye livet har forandret meg. Men jeg nekter å la min suksess ødelegge min vidunderlige reise.