«Engelen på det syvende trinn»-forfatteren er død

Hadde hudkreft.

HJEMME: Frank McCourt da Dagbladet møtte ham hjemme i New York i 2000. Foto: TORE BERGSAKER
HJEMME: Frank McCourt da Dagbladet møtte ham hjemme i New York i 2000. Foto: TORE BERGSAKERVis mer

(Dagbladet.no): Frank McCourt (78), verdenskjent som forfatteren av boka «Engelen på det syvende trinn», døde i går av hudkreft. Det bekrefter broren Malachy McCourt overfor flere amerikanske medier, deriblant Time.

McCourt hadde vært alvorlig syk av hjernehinnebetennelse, men det skal ifølge ABC News ha vært hudkreften som førte til dødsfallet.

Forfatteren døde på et hospice - et hjem for døende og alvorlig syke pasienter - på Manhattan.

Suksess som pensjonist
Han jobbet som lærer i New York det meste av sitt yrkesaktive liv, og hadde skrivingen som hobby. Men det var først etter at han ble pensjonist at han ga ut boka som sikret ham innpass i byens øverste litterære kretser.

«Engelen på det syvende trinn», eller «Angela's Ashes» på engelsk, kom ut i 1996 og er en memoarbok om hans egen nitriste og kummerlige oppvekst i Irland. Han ble født i Brooklyn i 1930, men familien flyttet tilbake til Irland i 1934 for å få bukt med farens alkoholproblem. Den svært fattige familien ble boende i slummen i Limerick. McCourt var eldst av sju søsken, men tre av dem døde av sykdom og feilernæring.

I en av de mest kjente passasjene fra boka, skriver McCourt at «Verre enn en normalt ulykkelig barndom er en ulykkelig irsk barndom, og enda verre er en ulykkelig irsk-katolsk barndom.».

Ifølge Time skal han også tidligere ha uttalt at han som barn drømte om å være innsatt i et amerikansk fengsel, på grunn av varmen og maten.

Irriterte irer
- Hvem skulle trodd at en nitrist barndom skulle fenge lesere over hele verden, sa han da Dagbladet intervjuet ham i 2000.

Da hadde boka nettopp blitt filmatisert, med Emily Watson i hovedrollen som moren Angela. McCourt var blitt et stort navn i sitt tidligere hjemland, og turistbyråene arrangerte egne sightseeing-turer i nabolaget hans. Men filmen gjorde ham ikke mer populær.

- Mange er sure på meg i Limerick. De mener jeg lyver og svartmaler forholdene i min barndom. De liker rett og slett ikke at det utfattige Irland beskrives uten omsvøp, fortalte han.

Frank McCourt ga ut tre bøker etter «Engelen på det syvende trinn». I «Ja så menn» (1999) fortsetter han fortellingen om sitt eget liv, og forteller hvordan det var å komme tilbake til USA som ny immigrant. Og i «Lærer'n» (2005) forteller han om livet som ung og usikker lærer i New York. I tillegg har han skrevet barneboka «Angela and the Baby Jesus» (2007).