Engelsk psychedelia-rock blir feiret på lekne CD-samlinger

Wandrups utvalgte: Obskure låter fulle av 60-talls stemning.

CRAZY WORLD OF ARTHUR BROWN er en av de mer kjente gruppene på de nye psychedelia-samlingene, kjent for hitlåta "Fire" (1978). Brown er for øvrig fortsatt i full sving med sine spektakulære, pyroteknisk avanserte show. Dette bildet er hentet fra en japansk LP:
CRAZY WORLD OF ARTHUR BROWN er en av de mer kjente gruppene på de nye psychedelia-samlingene, kjent for hitlåta "Fire" (1978). Brown er for øvrig fortsatt i full sving med sine spektakulære, pyroteknisk avanserte show. Dette bildet er hentet fra en japansk LP: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
TRE CD'ER med musikk du trolig aldri har hørt før.
TRE CD'ER med musikk du trolig aldri har hørt før. Vis mer

CD: Det er 50 år siden mye rart, blant annet for en bølge av såkalt psychedelia innenfor britisk popmusikk. Det begynte i 1967 og spredte seg fra diverse San Francisco-grupper under den såkalte Summer of Love. «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» er det tydeligste eksemplet på denne innflytelsen.

Britene er dyktige til å snuse opp obskure låter fra fortida. I fjor kom den herlige «Marshmellow Skies - 60’s pop stars flirt with psychedelia», ukjente låter med kjente artister. Det fyldige heftet som følger med, gjennomgår psykedelia-kjennetegnene i hver låt, med såkalte «hallucinatory sounds», fra «fordreid gitar» og «ville horn» til «baklengs loop» og «fjerne fløytelåter».

1967 VAR ÅRET da rock'en eksploderte av vilje til å eksperimentere.
1967 VAR ÅRET da rock'en eksploderte av vilje til å eksperimentere. Vis mer

Nå kommer en tre CD’ers boks, «Looking at the Pictures in the Sky - The British Psychedelic Sounds of 1968», propp full av kuriositeter og med et hefte der hver eneste låt er gjennomgått. Nostalgieffekten er beskjeden, ettersom dette er sanger man ikke har hørt før. Men stemningen er sterk, klangen av det innovative 1960-tallet fyller rommet fra grupper med navn som Boeing Duveen & The Beatiful Soup, Coconut Mushroom og Rhubarb Rhubarb.

Musikken er eksperimentell, men samtidig iørefallende, leken og skeiv, som så mye annet i 1968.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer