Engelskmann på drapstokt

Med «Et lite drap i Lisboa» slo engelskmannen Robert Wilson gjennom som thrillerforfatter - også i Norge. Nå har han kommet med en ny spenningsroman.

I «Den blinde mannen i Sevilla» er det et bestialsk drap som skal oppklares.

- Dette er den første boka jeg har skrevet med et hovedtema. Det er den tilsynelatende virkeligheten, at folk ikke er de man tror. De fleste drap blir begått av folk i offerets nære familie eller omgangskrets. Man bør være redd for dem, ikke Hannibal Lecter og hans venner, og det synes jeg er skremmende. Jeg ble også fascinert av at eldre, tilsynelatende dannede portugisiske og spanske gentlemen må ha ei dramatisk fortid, når man ser på det de har gjennomlevd. Det var den utløsende faktor for handlingen i «Den blinde mannen i Sevilla», forklarer Wilson, som er på besøk i Norge denne uka.

Portugal

Han og kona bor på et avsidesliggende småbruk i Portugal, og der skriver han sine thrillere.

- Jeg trenger å skrive uten forstyrrelser. Jeg hadde aldri kunnet bo i Sevilla og skrevet, der er det altfor mye som distraherer. Huset vårt ligger avsides til, på en åtte mål stor eiendom med oliventrær og druer. Jeg føler at jeg skylder leseren full konsentrasjon om den oppgaven jeg skal gjøre, å skrive ei bok.

- Bøkene dine er preget av detaljkunnskap om stedene og personene du skriver om, som om du hadde bodd der i årevis og sugd inn atmosfære. Hvordan får du det til?

- Jeg vet ikke hvordan jeg gjør det. Antakelig observerer jeg. Jeg har besøkt Sevilla mange ganger, men for å skrive boka var jeg der i to uker, mest for å sette meg inn i hvordan politi og rettsvesen arbeidet. Et stort problem med Sevilla er at «alle» kjenner byen, så jeg måtte unngå å ende opp med en turistbrosjyre.

Tre bøker til

Wilsons gjennombrudd kom med «Et lite drap i Lisboa», men før det hadde han skrevet fire krimbøker fra Vest-Afrika.

- Du vet hvem Raymond Chandler er? Vel, de fire bøkene er litt som Philip Marlowe i Afrika. Da jeg ga ut «Et lite drap i Lisboa», hadde jeg skrevet i ti år og gitt ut fem bøker uten særlig oppmerksomhet. Egentlig hadde jeg kommet til et punkt hvor jeg var i tvil om jeg hadde valgt riktig, sier Robert Wilson, som kan love ytterligere tre bøker om Sevilla-etterforskeren Javier Falcsn.

ROBERT WILSON: Britisk krimforfatter, aktuell med «Den blinde mannen i Sevilla» på norsk.