England vil øke rocketurismen

Har laget kart over musikkfansens pilgrimssteder. Hvor kan vi dra i Norge?

(Dagbladet.no): At fotballfansen valfarter til sine engelske landemerker er ingen nyhet. Men nå vil det nasjonale britiske turistbyrået VisitBritain også tiltrekke seg flere musikkfans.

I går lanserte de «England Rocks», en grundig oversikt over pilgrimssteder en ekte musikkelsker bør få med seg.

På lista finner vi blant andre Ridgemount Gardens 34, Bob Marleys første London-adresse, og Salford Lads Club, hvor The Smiths poserte for et bilde til det berømte albumet «The Queen Is Dead».

Er innspillingssteder severdigheter?

På The Bartons Arms kan du drikke øl på Ozzy Osbournes stamsted fra 70-tallet, og drar du til Cromford togstasjon, kjenner du kanskje igjen motivet fra Oasis-albumet «Some Might Say».

Lista inneholder også flere festivaler, restauranter og barer som kan være av interesse for musikkturistene. Websiden inneholder totalt 190 adresser, mens papirversjonen av kartet inneholder 113.

Ikke alle har appludert nyskapningen. Paul Rees, redaktør for musikkbladet Q, forstår ikke hvorfor innspillingsstedet for en musikkvideo skal få status som en severdighet.

- Hvis du skal lage en liste over de viktigste musikkstedene i England og bevare dem, så er det helt topp. Men hvis du begynner å dra til steder hvor en Adam and the Ants-video har blitt filmet, er det bare kitsch, sier han ifølge the Guardian.

KJENNER DU DEG IGJEN? I fotgjengerovergangen utenfor Abbey Road Studios ble et av Beatles mest kjente platecovre til. Foto: SCANPIX / REUTERS
KJENNER DU DEG IGJEN? I fotgjengerovergangen utenfor Abbey Road Studios ble et av Beatles mest kjente platecovre til. Foto: SCANPIX / REUTERS Vis mer

Noe på gang

NME-redaktør Conor McNicholas mener derimot at kartet tyder på økt anerkjennelse for popmusikken.

- Jeg tror definitivt at det er et skifte på gang. Grunnen til det er at det er 50 år siden den store rock\'n\'roll-eksplosjonen. De folka som var en del av det er nå en del av etablissementet, og de er i posisjon til å gjøre noe med det, sier han.

Det er ikke bare rockeattraksjoner som trekker turister til Storbritannia. Tidligere i år skrev Dagbladet.no om strømmen av turister som valfarter til stedene der filmer som «Harry Potter» og «Da Vinci-koden» ble spilt inn.

Kjendisenes gravsteder er også populære reisemål, og et amerikansk nettsted gjør det mulig å finne dem ved hjelp av et enkelt tastetrykk.

Norske attraksjoner

I Norge kan vi ikke skryte av fullt så mange internasjonale pop- og rock-navn som England. Men det finnes steder det kan være verdt å merke seg hvis du er interessert:

- Schweigaardsgate og Harald Hårdrådes plass i Oslo, hyppig omtalt av Lillebjørn Nilsen.

- Telthusbakken i Oslo, som de Lillos synger om.

- Verdensrommet, Åge Aleksandersens skrivestue.

- Rainbow Studios i Oslo, kjent jazzstudio.

- Larsville, studioet Lars Lien i Motorpsycho bygget i en gammel skolestue i Tydal.

- Last Train, tradisjonsrik rockebule.

Og om du har andre interesser enn musikk:

- Hamarøya, Knut Hamsuns oppvekststed

- Bjerkebekk, hjemmet til Sigrid Undset.

- Grand Café, Ibsens favorittkafé.

- Theatercafeen, utallige kjente forfattere og kunstneres favorittsted.

- Cementen i Stavanger, hvor Kristoffer Joner jobbet som bartender.

Hvilket kjendissted synes du bør bli en turistattraksjon?

<B>WATERLOO BRIDGE: "Dirty old river, must you keep rolling ...", sang Ray Davies om elva Themsen i låta Waterloo Sunset. Nå står Waterloo Bridge på lista over rockesteder du bør besøke.
HER BODDE HAN: Jimi Hendrix gamle hjem har blitt en turistattraksjon.