Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Englands nye musikkstjerne

Han har vært statist i filmen «Notting Hill». Ifølge The Sunday Times har han gitt ut årets kuleste CD. Han heter Fred Ball og kommer fra Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Eller Fredrik da, sier Fred - det er det jeg egentlig er døpt. Men her i London blir det bare Fred. Akkurat som faren min, som har pensjonert seg og bor på en bondegård i Horten. Han heter Fred Ball han også.

Juniors CD, som ble sluppet i England for ei uke siden, og som har fått musikkskribentene til å omtale låtene hans som juveler, heter «Pleasure». Og det er akkurat det Fred ønsker å gi deg. Født av norsk mor (Jorunn) og amerikansk far (Fred) begynte han med pianotimer i tiårsalderen og fant symfonisk rock som det beste for ørene. Og Prince og Michael Jackson da - og Yes og Genesis.

- Jeg var interessert i keyboards, sier Fred. - Jeg hadde Keith Emerson og Rick Wakeman som forbilder. Og 13 år gammel startet jeg og kompisene et progressivt band. Vi øvde i kjelleren og øste på som bare det. Det har alltid vært musikk for meg.

I Hugh Grants fotspor

Da han var 18, flyttet han til Oslo og begynte å jobbe i barnehage. Da han var 19 og kjedet seg, dro han til London for å satse på musikken. Og nå - etter å ha laget musikk til kortfilmer, skrevet musikken til en «Peer Gynt»-oppsetning i Fredrikstad og hatt en liten statistrolle i «Notting Hill» - «jeg gikk etter Hugh Grant 150 ganger - minst» - har han klart det svært få klarer i dette vepsebolet av en du-er-nødt-til-å-kjenne-noen-eller-ligge-med-noen-bransje.

Og han har klart det på egen hånd.

Det er bare å spørre

Men hvordan? Hva gjør en liten pingle - bønnestengel, skriver The Times - for å få tidligere Elastica-vokalist Justine Frischmann, Ed Harcourt og Cerys Matthews med på skiva?

- Justine Frischmann traff jeg på et party, sier Fred. - Og så gikk jeg bort, sa hva jeg holdt på med, gikk hjem og lagde en tape, sendte den sammen med telefonnummeret mitt, og ventet. Jeg må innrømme at jeg var ganske overrasket da hun ringte.

Ed Harcourt traff han på pub. Og igjen fortalte Fred Ball hva han holdt på med. Og om ikke Ed hadde lyst til å synge på en av låtene. Fordi Fred ikke kan synge sjøl.

- Alt gikk så utrolig raskt, sier han. - Den låten med Ed Harcourt lagde jeg på en time.

Dr. Fink fra Prince and the Revolution er også med. Og så synger Fred litt i bakgrunnen. Men, som han sier, det er ikke mye å skryte av. Og derfor:

- Blir jeg aldri noen popstjerne.

12 timer daglig

Fordi:

- Jeg er først og fremst komponist, låtskriver og produsent. Og det å produsere musikk for andre er det jeg virkelig ønsker å gjøre.

«Pleasure» ble født hjemme hos datamaskinene på soverommet i Kensal Green. Inntil Fred fikk plass i et studiokompleks. Der han oppholder seg fra 09.00 til 21.00 omtrent hver eneste dag.

«Pleasure» er dedisert mamma Jorunn, som døde for fem år siden. Det er et album Fred Ball vil bruke for alt det er verd. For han er på kartet nå - folk vet hvem han er. I hvert fall noen.

- Jeg er hypp på å få med forskjellige vokalister og gi ut et pleasure-album i året, sier han. - Det neste er jeg allerede godt i gang med. Og salget, sier du - penger? - Jeg kan ikke tenke på det. Sjøl om jeg håper CD'n selger bra, gir jeg egentlig faen i salget.

STOR I LONDON: Da Fred Ball var 19 flyttet han til London for å lage musikk.