Engle-Siv ble refusert

Rolf Groven malte Frp-lederen omgitt av englebassene Sandberg, Høglund og Ellingsen.

MENT SOM ET SPARK: Rolf Groven har døpt bildet «De nyreligiøse», som en satirisk kommentar til at Frp har tatt opp kampen mot KrF om de kristne velgerne. Foto: Lars Eivind Bones
MENT SOM ET SPARK: Rolf Groven har døpt bildet «De nyreligiøse», som en satirisk kommentar til at Frp har tatt opp kampen mot KrF om de kristne velgerne. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Maleriet signert den kjente kunstneren står nå uferdig i atelieret hans. Planen var at det skulle være blant kunstverkene på årets Høstutstilling, men slik gikk det ikke.

— Nei, jeg ble refusert, sier Rolf Groven (66) til Dagbladet.

Han har døpt bildet «De nyreligiøse», som en satirisk kommentar til at Frp har tatt opp kampen mot KrF om de kristne velgerne.

— Jeg begynte å male under Gaza-krigen, inspirert av konkurransen mellom Frp og KrF om hvem som er mest kristelige og har flest Israel-venner, sier Groven.

— Men mener du at Siv Jensen er en engel?

— Vel, å male mennesker penere og vakrere enn de virkelig er kan faktisk styrke en karikatur.

Refusert gang på gang
Politikere er en rekke ganger blitt offer for malerens sterkt satiriske pensel. Han er spesielt kjent for å ta for seg etablerte kunstmotiver og fylle dem med nytt innhold.

I likhet med bildet av den sakrale Frp-kvartetten Jensen, Sandberg, Høglund og Ellingsen, er hele 23 av Grovens politiske bilder blitt refusert på Statens høstutstilling. Fem er blitt antatt.

— Hvorfor fortsetter du å sende inn til Høstutstillingen når du har fått så mange refuseringer? Er det en protest?

— Nei, det er like trist å bli refusert hver gang, mener Groven.

I 1999: Groven malte Valgerd Svarstad Haugland gravid med Vidar Kleppe på fanget og Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik i badekaret.
I 1999: Groven malte Valgerd Svarstad Haugland gravid med Vidar Kleppe på fanget og Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik i badekaret. Vis mer

Han har ikke mye til overs for Frp?s kulturpolitikk, og medgir at det er en smule ironisk å lage satire mot Frp i figurativ stil, en stil partiet ofte framhever som sin helt klare favoritt. Ytterligere ironisk er det at nettopp et figurativt maleri blir refusert fra Høstutstillingen.

Høstutstillingens juryleder Ingrid Toogood Hovland har problemer med å huske verket til Groven, men gir likevel følgende forklaring på  hvorfor kunstneren ikke fikk stille ut sitt verk:

— I og med at det gikk ut i første runde, kan vi vel si at vi ikke fant det interessant i denne sammenhengen. Det gjorde nok heller ikke så stort inntrykk, siden det er vanskelig å huske.

— Er det ikke rom for politisk kunst på Høstutstillingen?

— Jo, men kunsten må kanskje være litt mer subtil enn dette. Slik jeg husker dette maleriet, var det veldig overtydelig.

— Tvetydig
Kunsthistoriker og kunstner Paul Grøtvedt mener derimot Grovens Frp-engler er flotte.
— Bildet går rett inn i hans tradisjon, og er laget som et barokt helgenportrett. Med Siv Jensen plassert på et podium, har det veldig stor slagkraft, sier Grøtvedt.

Han mener det absolutt burde vært på Høstutstillingen.

— Men politisk satire har ikke billedkunstnere særlig stor sans for, sier Grøtvedt.

Om effekten av bildet blir slik Rolf Groven ønsker, er han mer i tvil om.

— Bildet er tvetydig, og kan også tolkes som en glorifisering av Siv Jensen. Det er ikke sikkert at Rolf Groven har sett rekkevidden av det, sier Paul Grøtvedt.

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer