Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Englehjerte

Lisa Bonet gikk fra familien Cosby på TV til sex med satan og hippie-rockeren Lenny Kravitz. Nå er hun tilbake som sexy sangerinne i filmen «High Fidelity».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Cosby-familien herjet som verst på åttitallet var det vel knapt en eneste tenåringsgutt i hele den vestlige verden som ikke skjulte en hemmelig drøm om Lisa Bonet under hockeysveisen.

Enda mer populær ble hun da hun tok pause fra den kvalmende perfekte familien Huxtable for å bite hodet av kyllinger og engasjere i blodsprutende sex med Mickey Rourke, som også var djevelens sønn og muligens hennes far, i Alan Parkers vidunderlig spekulative sex-og satan film Angel Heart.

Lisa Bonet, mente forstå-seg-på-erne, var en kvinne på randen av gjennombrudd.

Men før man visste ordet hadde hun giftet seg med den barske lurvingen Lenny Kravitz, som lovte at han skulle bygge hage til henne. Bonet ble gravid, ble skrevet ut av sitt eget TV-show (Cosby spin-offen A Different World) og forsvant inn i åttitalls-museet der velsminkede heavyrockere og leggvarmere bor.

Det skulle gå et helt tiår før hun dukket opp igjen, som mystiske Rachel Banks i Will Smiths action-thriller Enemy of the State. Nå er hun igjen aktuell i filmen High Fidelity, Stephen Frears filmatisering av Nick Hornsbys populære roman, og det hviskes om comeback her i Los Angeles.

Gir blaffen i Hollywood

Bonet kommer tuslende til intervju iført rosa bukser med svarte snirkler på, blå singlet og sølvfargede joggesko. Rastaflettene rekker nesten til gulvet når hun sitter, og innimellom titter små grå hår fram - en dødssynd i Hollywood. Hun er bare 32, selv om hun har vært i showbusiness i over tjue år, er sjarmerende sjenert, og fortsatt blendende vakker.

- Kan du hente det blå sjalet mitt, jeg fryser, hvisker hun til en av de mange spøkelelsesaktige PR-menneskene som glir lydløst rundt i 19. etasje på Beverly Plaza Hotel.

- Jeg har vært hemmet av hva folk tror om meg. Jeg tror ikke de vet helt hva de skal gjøre med meg, jeg er en slags obskur karakter, sier hun med et lite smil, når hun et par minutter senere sitter inntullet i et lyst blått pasjminasjal og svarer på spørsmålet om hvorfor hun har vært så lite aktiv på nittitallet.

- Det har ikke kommet så mange tilbud om gode roller, for å være helt ærlig. Eller roller jeg har hatt lyst å gjøre. Det er selvsagt hyggelig å få spille i bra filmer, men jeg er ikke ambisiøs, og sitter ikke hjemme og venter på at noe skal dukke opp. Jeg har et veldig fullt liv utenfor det du ser på kamera, utenfor Hollywood.

Fikk synge

I High Fidelity dukker Bonet opp som den sexy mystiske sangerinnen Marie DeSalle, som forfører hovedpersonen Rob, spilt av John Cusack. På en rockeklubb i Chicago sjokkerer hun Rob og nerdevennene hans med en sjelfull framførelse av Peter Frampton-svisken "Baby I love Your Way". Musikken var en av de viktigste grunnene til at Bonet tok rollen.

- Jeg sa ja fordi jeg får lov å synge i filmen, og utforske den delen av min personlighet offentlig, sier hun, men legger raskt til at hun ikke planlegger noen ny karriere som rockestjerne.

- Stemmen min er uberegnelig, det kommer an på hvor mye jeg er i kontakt med meg selv. Jeg er en kunstner, og vil ikke settes i bås. Men turnélivet er ikke noe for meg. Det er veldig, veldig slitsomt, og det blir meget begrenset hva man kan gjøre utenom.

- Hvordan var det å synge foran et publikum i filmen?

- Det var både skremmende og utrolig givende. Sangere har en enorm frihet når de er på scenen. De må utvise total fryktløshet og vise sine innerste følelser foran en bråte vilt fremmede mennesker. Det var den utfordringen jeg var ute etter. Å føle den redselen og usikkerheten og overvinne den.

- Har du et nært forhold til musikk?

- Jeg har vært omgitt av talentfulle musikere hele mitt liv. Min far er en operasanger, og..., Bonet nøler.

Etter å ha blitt omtalt som åtti-tallets perfekte kjendispar, er tydeligvis hippie-rockeren Lenny Kravitz et ømtålelig emne.

«Mr.Bonet»

Ironisk nok ble Kravitz kalt "Mr. Bonet" i pressen når de først giftet seg, og onde tunger ville ha det til at den forholdsvis ukjente rockeren brukte TV-stjernen for å skaffe seg publisitet. I dag er rollene omvendt, uten at det ser ut til å plage Bonet nevneverdig.

- Jeg har vært fornøyd med å gjøre ting jeg liker, og være en god mor for Zoe. Det har vært min prioritet, sier Bonet om den elleve år gamle datteren de to har sammen.

Ekteskapet mellom Kravitz og Bonet var et lærebok-eksempel på godt sladderstoff - den tilsynelatende perfekte match som faller fra hverandre akkurat når offentligheten begnner å bli lei solskinnshistoriene.

De to delte en uvanlig bakgrunn, som barn av svarte fedre og jødiske mødre, og Kravitz beskrev Bonet som "det perfekte speilbilde av meg selv". Bonet hjalp til med å skrive flere av sangene på Kravitz gjennombruddsplate, Let Love Rule.

I 1991 ble de to separert, og en sønderknust Kravitz laget albumet "Mama Said", som han kalte "soundtracket til en skilsmisse". I det perspektivet virker muligens ikke Bonets neste utsagn fult så merkelig.

- Musikk er vår eget soundtrack. Jeg liker å tenke på livet mitt som en musical. Mine foreldre ble skilt når jeg var liten, og musikken har vært veldig viktig for meg siden den gang.

Men Bonet er ikke like begeistret for idoliseringen av popstjerner, blant dem hennes eksmann.

- MTV har tatt over verden vår. Alt dreier seg om glamour, og penger og berømmelse. Det kan ikke være sunt, sier hun stille.

Elsker, elsker ikke...

I likhet med Kravitz virker også Lisa Bonet som om hun ble frosset ned sammen med Austin Powers på slutten av sekstitallet. Med den største selvfølgelighet sier hun ting som får enhver millenniumskyniker til å vri seg lik en vampyr i solskinn.

- Jeg tilhører kjærlighetsreligionen - the religion of love.

- Jeg elsker barn, jeg elsker mennesker, jeg er stolt av å tilhøre den menneskelige rase. Vi trenger mer kjærlighet, mer skjønnhet, mer forandring. Disse er ting vi ikke kan få nok av. Jeg elsker jorden, og jeg er stolt av å være en av hennes barn. Jeg vandrer i skjønnhet.

- Hmm. Hvordan er det å se seg selv på Tv hele tiden (Denise Huxtable har en evig parade av tenåringskriser i Cosby-showets repetisjonskarusell på amerikansk fjernsyn)?

- Jeg har ikke TV. Men jeg har en skjerm slik at jeg kan se filmer, så datteren min ikke skal være helt utenfor. Tanten min tok opp alle episodene på video, og ga dem til meg nylig. Så nå har Zoe endelig fått sett dem.

- Hva synes hun?

- Hun liker dem. Også forstår hun endelig hvorfor folk har kommet bort til mamma og spurt om autografen hennes i alle disse årene, ler hun. Ikke hører Bonet på radio heller, og internett har hun ikke peiling på, sier hun uanfektet, når hun blir spurt om nakenbilder og slikt som flyter rundt i cyberspace.

- Men det høres ut som en smart oppfinnelse.

- Det ble mye oppstuss omkring sexscenen i Angel Heart. Hvordan taklet du all oppmerksomheten? Jeg var bare femten år når vi begynte Cosby-show, og jeg har alltid vært sky og tilbaketrukket. Så det var veldig rart for meg å bli kastet inn i rampelyset på den måten. Når det gjelder Angel Heart så var det vanskelig å forstå alt oppstyret når man var midt oppe i det. Kontroversen synes for meg bare som typisk overfladisk idioti i samfunnet så jeg tok det ikke altfor alvorlig. Jeg forsøkte bare å leve livet som best jeg kunne, jeg var jo bare atten år gammel.

- Og Mickey Rourke? Holder du kontakten med ham?

Bonet ler hjertelig.

- Nei. Jeg tror ikke Mickey Rourke engang holder kontakten med Mickey Rourke.

- Skal du gjøre flere filmer?

- Jeg holder på å utvikle mine egne prosjekter. Jeg skriver, kanskje blir det film, kanskje en TV-serie, kanskje en bok, sier Bonet kryptisk. Og det virker ikke som om hun har hastverk med å sette fart på comebacket.

- Det er ikke så farlig om det ikke blir noe av. Det morsomste er prosessen. Og nå skal jeg ta en lang ferie. Peace and love.

IKKE HASTVERK: - Jeg holder på å utvikle mine egne prosjekter, sier Bonet.