Engler med demoner

Overbevisende tidsportrett

FILM: Hvis man er ung og venneløs, og noen viser omsorg og oppmerksomhet er det vanskelig å motstå omfavnelsen. At unge menn og kvinner derfor søker grupperinger er forståelig. Ofte ligger det bare et ønske om tilhørighet bak, og ikke politisk ideologi. Slik er det også for 11 år gamle Shaun, hovedpersonen i Shane Meadowses beste film til nå, «This is England».

Tøffe oppvekstvilkår

Vi befinner oss i en liten arbeiderklasseby i England på begynnelsen av 1980-tallet. Den britiske økonomien vakler, arbeidsløsheten er skyhøy, og Maggie Thatcher sender britiske tropper til Falklandsøyene for å kjempe en kamp få briter tror på. Elleve år gamle Shaun blir mobbet på skolen. I tillegg savner han faren sin som aldri kom hjem fra Falklandskrigen. Så da en gruppe eldre ungdommer, med kortklipt hår og svarte boots tar ham på alvor og ønsker han velkommen til gjengen, takker Shaun for innbydelsen.

Dømmer ikke

«This is England» er et overbevisende portrett av hvordan det var å vokse opp i arbeiderklasse-England på begynnelsen av 80-tallet. Filmen er full av små detaljer, og scenografien er mesterlig gjennomført. Thomas Turgoose, som spiller Shaun, leverer en av de beste rolleprestasjonene jeg noen gang har sett et barn levere, og vi føler håpløsheten han føler over dilemmaene han møter utover i filmen. Likevel er det Stephen Graham som gjør den mest overbevisende prestasjonen, der han som den unge gruppelederen Combo, sliter med egne demoner, og får ut følelsene sine gjennom hat og vold. Ingen av personene til Meadows er sjablonger, men i stedet fullendte karakterer med flere lag. Historien er ikke dømmende, men maler et troverdig bilde av nasjonalismen som ideologi og kameratskap som tema. Samtidig er filmen full av humor og varme, og den blander nostalgi og kjærlighet med toner av ska og fargene av et regnfylt England bestående av grånyanser. Men etter regnet kommer sola. Også her.