DEBATT

Debatt: Barnevernet

Engler og demoner i barnevernet

 Å bli hengt ut i en offentlig gapestokk er svært alvorlig.

FÅR TAKK: - Takk til barn og foreldre som stiller opp, og ikke minst takk til de dedikerte barnevernsansatte og til barnevernet i Leirfjord kommune, skriver lederen for Fellesorganisasjonen i dette innlegget.  På bildet barnevernsleder Elisabeth Johansen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FÅR TAKK: - Takk til barn og foreldre som stiller opp, og ikke minst takk til de dedikerte barnevernsansatte og til barnevernet i Leirfjord kommune, skriver lederen for Fellesorganisasjonen i dette innlegget.  På bildet barnevernsleder Elisabeth Johansen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barnevernet i Leirfjord var hovedsaken i Magasinet 3. desember i reportasjen «Engler og demoner» (krever Pluss-abonnement). Gjennom ulike modige stemmer, fikk reportasjen fram kompleksiteten i barnevernsarbeidet. Dette er ikke vanlig i norsk presse eller i sosiale medier, hvor kritikken ofte er unyansert, og hvor ansatte lett settes i gapestokken.

I artikkelen fikk vi en omfattende beskrivelse av ulike sider ved barnevernet. Både barna selv, foreldre og barnevernets ansatte kom til orde. Fellesorganisasjonen (FO), som fagforening og profesjonsforbund for barnevernspedagoger og sosionomer, er opptatt av hvordan vi kan få et best mulig barnevern. Artikkelen beskriver ulike forhold som er avgjørende for et godt barnevern; dvs. nok tid til å følge opp det enkelte barn og dets familie, kompetente ansatte, tilgang på gode tiltak og rom for samarbeid med foreldre og andre faginstanser.

Artikkelen gir oss også en beskrivelse av hvordan det er å bli hengt ut – både i lokalmiljøet, på nett og i media. Å bli hengt ut i en offentlig gapestokk er svært alvorlig. Det går ikke bare utover de ansatte, men også deres familie og i ytterste konsekvens også barna som trenger hjelp. I den sammenhengen etterlyser vi mer støtte fra oppdragsgiverne. Det er politikerne som har ansvaret for det norske barnevernet. De utarbeider og vedtar lovverket, de faglige rammene og budsjettene. Det er derfor galt at ansatte blir skyteskiver, mens «rammemakerne» stadig løper fra sitt ansvar gjennom kritiske uttalelser eller mangel på slike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer