Engler og demoner

For oss, for folk flest, trengs det et nytt initiativ. Derfor annonserer jeg herved oppstarten av Demonskolen ®.

NIKS, DEMON!  «Har du mistet jobben? Du trodde kanskje at det hadde noe å gjøre med finanskrisen, eller med profittmotivet i bedriften din? Niks. Demon,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones
NIKS, DEMON! «Har du mistet jobben? Du trodde kanskje at det hadde noe å gjøre med finanskrisen, eller med profittmotivet i bedriften din? Niks. Demon,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Så var det på’n igjen - ny runde med engler, lys og selvutvikling. Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har skrevet nok en bok, og ved å henholdsvis lese og skrive denne kronikken er du og jeg med på å promotere den. Og hvorfor skulle vi ikke det? Englene kan hjelpe oss. De finnes i alle religioner. De er vårt kulturelle fellesgods. Riktignok hjelper de noen mer enn andre. Eierne av Engleskolen® har for eksempel blitt hjulpet mer enn de fleste, til positiv presseomtale og det jeg må anta er betydelige inntekter. De har nok sterkere skytsengler enn oss andre.

For oss, for folk flest, trengs det et nytt initiativ. Derfor annonserer jeg herved oppstarten av Ba’al Education®, som på folkemunne nok vil bli hetende Demonskolen (også ®). Til forskjell fra Engleskolen vil Demonskolen bli drevet etter kollektivprinsippet - alle kan kjøpe seg eierandeler, og beslutningene vil bli tatt på demokratisk grunnlag. Bli med på grunnplanet! Men først: Noen grunnleggende punkter må vi være enige om.

Demoner, eller mørkevesener, finnes i alle religioner. Demoner er noe vi mennesker har til felles. Demoner har ikke egen kropp, men er mestere på å vise oss vei til frykt og hat. Derfor søker vi hjelp for å blidgjøre dem. Når det skjer forferdelige ting med oss - når vi blir alvorlig syke, eller mister noen vi er glade i - er det ikke demonene som forårsaker det direkte. Men på en måte er det likevel det. Så vi gjør lurt i å bli godt kjent med demonene våre.

Hvordan vil Demonskolen skille seg fra Engleskolen? Nettopp ved å fokusere på det negative. Engleskolen handler om å, som det heter på nettsidene, «skape mirakler i ditt liv med englene og din egen kraft». Vi hører ofte om de få som opplever mirakler, enn om alle som ikke gjør det. Men det mirakuløse skjer, nærmest per definisjon, nokså sjelden.

Derfor vil Demonskolen fokusere på å «unngå katastrofer i ditt liv med demonene og din egen kraft». Det vil trolig være langt flere elever som unngår katastrofer enn de som faktisk opplever dem. Katastrofer er relativt uvanlige. Dermed er skolen nærmest en garantert suksess allerede før den er grunnlagt. Hvis det forekommer at en elev likevel opplever noe katastrofalt, vil det være på grunn av en spesielt sterk demon. Grunnleggerne av demonskolen garanterer, i likhet med grunnleggerne av Engleskolen, ingenting.

Demonskolen vil være treårig. Som demonolog vil du få opplæring i reading. Reading handler om å bli i stand til å identifisere andre demonene som plager andre mennesker. Er de fattige? Er de alkoholiserte? Har de medfødte sykdommer eller skader? Da er det sannsynligvis en demon på ferde. Ved hjelp av reading kan du gi disse menneskene en forklaring på problemene deres som ikke har noe å gjøre med genetikk, familieforhold, eller samfunnsstrukturer.

BEGRENSENDE: «Engler bidrar ikke til selvutvikling, men til selvinnskrenkning. De åpner ikke for det åndelige, men stenger for det reelle,» skriver forfatter Jan Grue.
BEGRENSENDE: «Engler bidrar ikke til selvutvikling, men til selvinnskrenkning. De åpner ikke for det åndelige, men stenger for det reelle,» skriver forfatter Jan Grue. Vis mer

På denne måten gjør du folk ansvarlige for sine egne problemer. Du behøver ikke å være veldig konkret, for alle har sine egne demoner, og demonene ser forskjellige ut for alle. Siden det er uklart om demonene finnes i den ytre verden, eller bare i folks hoder, fraskriver du deg ethvert reelt ansvar. Du behøver ikke engang å tilby skikkelig hjelp. Hvis noen ikke klarer å bli kvitt demonene sine, er det i grunnen deres egen feil. Kanskje har de gjort noe galt. Kanskje er de ikke tilstrekkelig gode mennesker. Du tilbyr bare verktøyene, mot en anselig mengde skolepenger.

To aspekter ved Demonskolen er særlig forlokkende. For det første tilbyr den enkle forklaringer på vanskelige problemstillinger. For det andre representerer den, akkurat som Engleskolen, en total individualisering av samfunnsproblemer. Har du mistet jobben? Du trodde kanskje at det hadde noe å gjøre med finanskrisen, eller med profittmotivet i bedriften din? Niks. Demon. Sliter du med angst og depresjon, og trodde at det hadde å gjøre med at du aldri var ordentlig trygg under oppveksten? Demon, det også.

Demoner er individuelle. De tilhører deg som individ. Det betyr at du kan dele erfaringene du har med dem, men det er ingen vits i å gå sammen med andre for å bekjempe dem. Hvis du ikke lykkes, betyr det at du ikke har kommet langt nok på din personlige reise. Det betyr at du ikke har jobbet nok med deg selv. Det har ingenting å gjøre med samfunnet rundt deg. Det har ingenting med politikk å gjøre. Hvis du vil ha flere verktøy for å bekjempe demonene, kan du melde deg opp til neste år på Demonskolen. Betal her. Vi godtar alle slags kredittkort.

Innen store deler av alternativbevegelsen og mange nyreligiøse strømninger snakkes det mye om det positive. Det snakkes mye om vilje, og om kraften til å påvirke eget liv. Men tradisjonene har de psykologiske røttene sine i frykten for alt vi ikke kan kontrollere. Innenfor en kommersiell ramme forandrer prioriteringene seg. Begrunnet frykt er ikke like salgbart som falskt håp.

Men englenes mørke sider er der fremdeles. Når vi gjør oss selv ansvarlige for alt det positive som skjer i livene våre, tar vi også på oss ansvaret for alt det negative. Dette er ikke selvutvikling. Det er det grenseløse selvet, som ikke klarer å skille mellom det ytre og det indre. Vi har begrensede muligheter til å legge rammene for livene våre. Vi bestemmer oss ikke for hva slags foreldre vi skal ha, hva slags kropp vi skal få, hvilket land, hvilken by eller hvilken klasse vi skal vokse opp i. Mulighetene til å bevirke faktiske forandringer finner vi i interessefellesskap med andre.

Tro overvinner ikke alt, det er det politisk organisering med basis i solid kunnskap som gjør. Engler bidrar ikke til selvutvikling, men til selvinnskrenkning. De åpner ikke for det åndelige, men stenger for det reelle. Engler er overpriset virkelighetsflukt, og skadelig sådan. Jeg tar heller demonene. De ser i det minste like avskrekkende ut som de fortjener.