Englevinger over Europa

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøys bok «Møt din skytsengel» er solgt for over 8 millioner kroner i Tyskland, Østerrike, Sveits, Belgia og Nederland. Nå står Italia for tur.

HÅVER INN: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøy har solgt bøker for mange millioner kroner. Nå turnerer de Europa for å promotere boka «Møt din skytsengel», og for å å holde foredrag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
HÅVER INN: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøy har solgt bøker for mange millioner kroner. Nå turnerer de Europa for å promotere boka «Møt din skytsengel», og for å å holde foredrag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

I morgen setter de to forfatterne og engleskolegründerne seg på flyet til OL-byen Torino. Der er de det store trekkplasteret på en alternativmesse med en rekke foredragsholdere fra hele verden.

Søndag intervjues prinsessen i et populært direktesendt TV-show på den italienske rikskringkasteren Rais kanal 3.

Samtidig lanseres «Møt din skytsengel» i italiensk språkdrakt. Det åpner et nytt marked på 70 millioner mennesker for boka, som kom på tysk i mai i fjor og på flamsk i oktober.

- Skyldes kongelig tittel - Vi har solgt 10 000 eksemplarer av boka så langt, og kjører nå ut det tredje opplaget. Dette er et godt salgstall for ei slik bok i det nederlandske markedet, sier Gunther Spriet, ansvarlig for internasjonal litteratur i forlagshuset Lannoo, som gir ut engleboka i Nederland og Belgia, til Dagbladet.

ENGLEPAR:Elisabeth Samnøy og Prinsesse Märtha Louise driver sammen engleskolen Astarte Education. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ENGLEPAR:Elisabeth Samnøy og Prinsesse Märtha Louise driver sammen engleskolen Astarte Education. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Suksessen skyldes naturligvis at forfatteren er kongelig. Men også at folk flest er på en søken etter trøst i det hinsidige. Engletemaet er slitesterkt, sier han.

Gode inntekter Det er Karin Schnellbach i forlaget Koha helt enig i. Det er hun som har gitt ut boka på tysk og per i dag solgt 27 000 eksemplarer i landene Tyskland, Østerrike og Sveits.

- Også våre andre bøker om engler selger godt. Men naturligvis hjelper det når det står en prominent person bak. Prinsesse Märtha er godt kjent blant tyskere flest, hvertfall de som leser ukebladene, sier hun.

Med en utsalgspris på 30 euro for den tyske utgaven, og 20 euro for den billigere flamske, betyr det at «Møt din skytsengel» har blitt omsatt for over 8 millioner kroner på kontinentet - før Sverige og Norge er talt med.

Det betyr at det europeiske markedet etter alt å dømme gir gode inntekter for prinsessen.

Hun arvet i sin tid nærmere 27 millioner kroner av sin bestefar Kong Olav, men hadde i fjor ikke lenger noen formue. Ifølge VG har prinsessen sannsynligvis tatt opp stor gjeld.

Tror på Italia-suksess Den italienske forleggeren Patrizia Saterini innrømmer at hun ikke engang leste boka før hun kjøpte rettighetene. Fra forlagshuset Il Punto d'Incontros kontor i Italia, kastet hun seg likevel rundt da hun i desember ble tipset om den.

- Vi hadde fikk bare se den på norsk, men vi forstod raskt at det var en fin bok og at vi ville gi ut den.

Så sikker var Saterini på bokas potensial at hun valgte å utsette en annen av forlagets bøker som egentlig skulle bli gitt ut i februar. Boka ble kasta i trykken akkurat tidsnok til å trykke opp mellom tre og fire tusen eksemplarer i forkant av englekongressen. Men prinsessens forlegger er overbevist om at de vil øke opplaget.

- Vi håper at det vil bli en suksess. Vi har allerede fått mye oppmerksomhet fra viktig presse. Etter kongressen i helga kommer vi definitivt til å trykke flere kopier, forteller Saterini.

Tror Vatikanet reagerer Spørsmålet er hvordan det strengt katolske Italia vil ta imot den norske kongsdatteras alternative åndelighet.

Her hjemme har Märtha Louise utløst både hoderisting og kritikk blant annet for å hevde at hun kan kommunisere med de døde. Vatikanets pressesjef Federico Lombardi ønsker ikke å kommentere prinsessens Italia-framstøt overfor Dagbladet.

Men Patrizia Saterini er forberedt på reaksjoner når boka kommer ut.

- De kan reagere på to måter. De kan vise åpenhet overfor andre syn på spiritualitet. Men det er selvfølgelig også deler av Vatikanet som er veldig konservative, og de kan ha problemer med dette, sier Saterini, og legger til:

- Jeg synes personlig at det er ukontroversielt å hevde at man kan snakke med de døde. Alle kan snakke med alle. Det er en velsignelse, men når du er berømt som prinsessen kan det også være en byrde, sier hun.

«Litt spesielt» Den katolske kirke i Norge vil ikke uttale seg om det prinsessen gjør som en privatperson, men poengterer at kirken «sier stopp» til en engleteori som utelater Gud og kun fokuserer på mennesket selv og dets «selvrealisering».

Om prinsessens Europa-turné, sier pressekontakt Andreas Dingstad simpelthen:

- Vi ser at dette er litt spesielt, det er alt vi vil si.

STORE NAVN:Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøy er de første navnene som presenteres når den italienske englekongressen skal promoteres. Skjermdump:eventirosanna.com
STORE NAVN:Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøy er de første navnene som presenteres når den italienske englekongressen skal promoteres. Skjermdump:eventirosanna.com Vis mer
Englevinger over Europa