Engstelse på boligfronten

Ingress

Meninger

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier til E24 at han ikke blir forundret om boligprisene faller med 20 prosent. Dermed gir han næring til den gryende pessimismen vi nå ser i boligmarkedet. Som eiendomsmeklernes statistikk i går viste, har ikke prisutviklingen i oktober vært lavere siden finanskrisa. Prisene falt med 1,5 prosent i forhold til september og tolvmånedersveksten sammenliknet med samme måned i 2012 er bare på 1,3 prosent. Utviklingen er ikke overraskende. Boligsalget har gått tregere for hver måned siden mai, med et lite oppsving i august. Mange har spådd at vi står foran en korreksjon i boligmarkedet. Økonomer av alle slag har uttrykt bekymring for husholdningenes høye gjeldsbelastning. Spådommer om prisfall har florert.

Alt dette påvirker selgere og kjøpere. Likevel virker det ikke som om markedet er preget av panikk. En svak prisnedgang i høstmånedene er ikke å betrakte som et krisevarsel. Tvert i mot kan prisnedgangen gi både kjøpere og selgere bedre tid til å tenke seg om. Statistikken viser også at omsetningshastigheten går noe ned. Det er naturlig siden boligannonsene hoper seg opp. Kjøpere får flere objekter å velge mellom. De trenger ikke løpe og kjøpe. De kan vente og se. Kanskje kan de til og med gjøre gode kjøp, slå til med et bud under takst og få tilslag. Terskelen for å komme inn i boligmarkedet blir lavere enn hvis utviklingen hadde vært motsatt, med sterk vekst og heftige budrunder. Faktisk kan det i noen måneder lønne seg for unge å spare penger til nødvendig egenkapital. Det er altså aldri så galt at det ikke er godt for noe.

En utflating av prisene gir også større sjanse for at vi får en myk landing framfor et boligkrakk. Et dramatisk fall i boligprisene kombinert med stigende arbeidsledighet vil kunne påvirke den finansielle stabiliteten. Lånekunder kan få problemer med å innfri sine forpliktelser til banken. Da har også banken et problem. Fallende boligpriser og arbeidsledighet vil dessuten stramme inn på det totale forbruket. Da vil mange ha problemer.

Men inntil så er tilfellet, bør folk ha is i magen. Vi er neppe inne i en nedadgående spiral. De fleste som selger bolig er også på utkikk etter en ny. Hvis begge blir solgt nøkternt under takst, har ingen grunn til å fortvile.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.