DEBATT

Debatt: Psykiatri

Enige om det viktigste

Det har lenge vært bred enighet om at det er for mye bruk av tvang og feil bruk av tvang i den norske helsetjenesten.

LEDERANSVAR: - Det er ikke den enkelte behandler eller pleier som er ansvarlig for feil bruk av tvang i psykiatrien, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i dette innlegget. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
LEDERANSVAR: - Det er ikke den enkelte behandler eller pleier som er ansvarlig for feil bruk av tvang i psykiatrien, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i dette innlegget.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De fleste pasienter med psykiske lidelser får god hjelp av dyktige fagfolk. Mange ansatte i psykisk helsevern strekker seg langt for å gi god behandling og god omsorg. Derfor har jeg poengtert at det ikke er den enkelte behandler eller pleier som er ansvarlig for feil bruk av tvang.

Det er et lederansvar. Det hviler på meg som øverste ansvarlig. Det hviler på lederne i de regionale helseforetakene. Det hviler på lederne av det enkelte sykehus og den enkelte klinikk.

Psykiaterne Melissa Weibell og Jeanette Bjørke-Bertheussen ved Stavanger universitetssykehus skriver i Dagbladet at de frykter økt stigmatisering av psykisk sykdom etter VGs avsløringer om tvang. De to mener at medienes omtale av psykisk sykdom er med på å skape fordommer.

Jeg deler ikke dette synet. De siste årene har norske medier vært med på å normalisere psykisk sykdom og skape mer åpenhet om at vi alle har en psykisk helse.

VGs artikler om bruk av tvang gir ikke et helhetlig bilde av hvordan psykisk helsevern er. Det er heller ikke målet. Avisens journalister har sett på en liten – men svært viktig – del av psykisk helsevern: Hvordan vi utøver tvang når alvorlig syke mennesker står i fare for å skade seg selv eller andre. De har dokumentert for liten styring med den kraftigste formen for maktbruk som finnes overfor syke mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer