Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Enighet og avtale mellom NRK og Dramatikerforbundet

Avtalen sikrer at alle kan se NRKs nye dramaproduksjoner når de vil.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tror feredagens avtale med Dramatikerforbundet vil gi et løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tror feredagens avtale med Dramatikerforbundet vil gi et løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Dramatikerforbundet og NRK inngikk fredag en midlertidig avtale som skal gjelde i tre år.

Avtalen gir NRK tidsubegrenset rett til å publisere nye egenproduksjoner. Det betyr at kommende dramaserier fra NRK kan være tilgjengelig i nettspilleren "NRK TV" når publikum selv måtte ønske å se seriene.

De nye og omfattende publiseringsrettighetene blir forhåndsbetalt. Samtidig er NRK blitt enig med Dramatikerforbundet om at arbeids- og rettighetsvederlaget til dramatikerne skal økes vesentlig sammenlignet med tidligere avtaler.

Løft for TV-drama

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tror avtalen vil gi et løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen.

– Norsk TV-drama er på vei opp. Samtidig har konkurransen om publikums oppmerksomhet aldri vært hardere. Folk har tilgang til dramaserier fra hele verden. Vårt mål er å tilby norsk drama som holder så høy kvalitet og som er så enkelt tilgjengelig at det faktisk blir valgt i konkurranse med et internasjonalt tilbud. Derfor har vi strukket oss langt for å få til denne avtalen, sier Eriksen.

Ifølge kringkastingssjefen gir den dramatikerne betydelig bedre arbeidsvilkår.

– Vi i Dramatikerforbundet er glade for å ha kommet fram til en midlertidig avtale med NRK som gir et historisk løft for norske TV-dramatikere, sier Dramatikerforbundets leder Monica Boracco.

Sikrer rettigheter

Boracco sier at avtalen innebærer omfattende rettighetsoverdragelser til NRK. Nettopp dette punktet har vært omstridt i forhandlingene.

– Nå gjør vi oss erfaringer i en treårsperiode og er fornøyd med at partene har forpliktet seg til å forhandle om en ny avtale om vederlag for fortløpende bruk, sier hun.

Hun forklarer at i motsetning til praksis hos kommersielle mediehus er dramatikerne gjennom denne avtalen sikret sine litterære rettigheter, kollektive rettigheter, samt gode royalty- og remakerater.

– Vi har en forventning om at listen nå vil legges høyere også på kommersielle produksjoner i fremtiden, sier forbundslederen.

Avtalen gjelder fra 24. mars i år til 31. desember 2019. Det er en felles ambisjon at NRK og Dramatikerforbundet møtes til nye forhandlinger høsten 2019, før avtalen utløper.

(NTB)

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media