Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Enighet om å endre NRK-lisensen

Stortinget ber også regjeringen ta initiativ til å sikre kommersiell allmennkringkasting i Bergen.

(Dagbladet): Alle partiene på Stortinget bortsett fra Frp er enige om en avtale for å legge om NRK-lisensen.

Hurtig medieutvikling Stortinget ber regjeringen komme med forslag til hvordan NRK-lisensen kan endres. Ønsket om å forandre dagens modell bunner i at den ikke tar hensyn til den hurtige tekniske medieutviklingen.

- Vi har fått til det vi hadde som høyeste prioritet, nemlig å få et bredt flertall i Stortinget og at Høyre helt på tampen bestemte seg for å gå inn i vår avtale. Det sikrer forutsigbarhet og vi kan i fremtiden ha et sterkt og godt NRK for hele befolkningen og en kommersiell allmennkringkaster i Bergen, sier APs Arild Grande til Dagbladet.

TV 2 har vært klare på at kanalen ønsker statlig kompensasjon for å drive med nyhetsformidling.

Stortinget ber regjeringen ta initiativ til å sikre kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen seinest innen utgangen av 2016.

- Vi erkjenner at det å drive kommersiell allmennkringkasting og nyhetsproduksjon med tilstedeværelse i Bergen medfører utgifter. Vi kommer ikke unna en kompensasjon for det, men dette må være åpent for alle som ønsker å drive med kommersiell allmennkringkasting, sier Grande.

- Viktig dag for Bergen Statens avtale med TV 2 utløper i år. Stortinget ønsker en kortsiktig utvidelse av avtalen, slik at de seinere kan ta for seg problemstillingen med en kommersiell allmennkringkaster.

- Dette er en viktig dag for norsk mediemangfold og for Bergen. Løsningene som politikerne har samlet seg om, med kompensasjon eller kjøp av allmennkringkastingstjenester fra en kommersiell aktør, sikrer balanse mellom forpliktelser og oppgjør. Alt ligger til rette for at TV 2 vil søke på en ny avtale når denne lyses ut, og at vi ved tilslag kan opprettholde hovedkontor i Bergen, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 i en pressemelding.

Et annet tema partiene skal være enige om, er at de viktigste internasjonale sportsarrangementene skal være fritt tilgjengelig på åpne kanaler, ifølge NTB.

Vil utrede medieskatt Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er stor sannsynlighet for at NRK i fremtiden vil finansieres gjennom skatt.

- Nå skal vi endelig se på lisensordningen og utrede det å ha en medieskatt i stedet for dagens lisensordning, som er en husstandsavgift. Vi har ikke konkludert, men jeg mener det er mest sannsynlig at det vil bli skattefinansiert. Det betyr at det skrives ut en promille skatt som går over skatteseddelen, men som bare går til å finansiere det, sier Grande til Dagbladet.

Hun legger til at denne skatten da skal være koblet fra Stortingets vedtak.

- Jeg tror du da får uavhengighet og forutsigbarhet, og en skatt som er så rettferdig at alle skjønner at man må bidra til frie ytringer og mediemangfold. Da kan for eksempel NRK, TV 2 og pressestøtten legges inn i denne skatten, sier hun.

- Konkluderer for tidlig Frps kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, sier til Dagbladet at selv om partiet står utenfor denne avtalen, er de enige i mye av innholdet.

- Vi er ikke villige til å konkludere så tidlig. Vi har satt ned to utvalg i Stortinget, et ekspertutvalg som skal se på mangfoldet i media og et skal se på finansieringen i allmennkringkastingen. Vi mener vi bør vente på rapportene før vi binder oss til innhold i allmennkringkastingen, sier han.

Thomsen påpeker at Frp lenge har vært mot monopolet.

LISENSENDRING: Stortingspartiene er enige om en avtale for å legge om NRK-lisensen. Foto: REX Shutterstock
LISENSENDRING: Stortingspartiene er enige om en avtale for å legge om NRK-lisensen. Foto: REX Shutterstock Vis mer

- Alle partier er enige om at vi trenger et alternativ til NRK i Bergen. Vi mener det bør vurderes å fordele lisensen på andre aktører, som TV 2. Derfor er vi ikke villig til å låse oss så tidlig, sier han. 

Stiller krav NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er positiv til den nye avtalen.

- Det som gleder meg aller mest er at det er så bredt politisk flertall. En institusjon som NRK trenger en bred forankring for å sikre stabilitet og utvikling, sier han.

Stortinget går inn for å stille en rekke krav til NRK, blant annet om økt tilgjengelighet for synshemmede og hørselhemmede og mer norsk musikk.

- Dette er bra. Vi skal oppfylle disse kravene. Det er en god ramme for NRK, sier Eriksen.

Global konkurranse Kringkastingssjefen tror ikke brukerne vil oppleve en endring av finansieringsmodellen som spesielt dramatisk, siden de allerede betaler lisens.

- Frykter du konkurransen fra TV 2 dersom de får økt støtte?

- Den virkelig viktige oppgaven er å lage godt nok innhold på norsk kultur og om norsk kultur. Alle i Norge har tilgang til det beste innholdet i verden til enhver tid. Det stiller ekstremt høye krav til at vi leverer god kvalitet fremover, enten det gjelder barneprogrammer, norsk drama eller nyheter, sier Eriksen.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram