Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Enka til Litvinenko: - Han ble ti år eldre for hver time som gikk

Enka Marina prater ut om Aleksandr Litvinkenkos siste timer under kveldens Skavlan.

(Dagbladet): - Det var utrolig vanskelig å se en kjekk og sterk mann bli ti år eldre for hver time som gikk, rett foran øynene mine, sier Aleksandr Litvinenkos enke, Marina.

Hennes avdøde ektemann, tidligere KGB-oberst Aleksandr Litvinenko, var bosatt i Storbritannia da han høsten 2006 ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210.

Marina Litvinenkos er gjest i kveldens episode av Skavlan, og beskriver ektemannens siste tid til programlederen.

- Nektet å slappe av Marina og sønnen Alexander ble januar observert komme ut fra Englands høyesterett i London etter at nye rapporter ble frigjort i saken.

- Samtidig var han veldig sterk. Hver gang politiet kom for å stille spørsmål stilte han opp. Han nektet å slappe av, selv om jeg ba han om å hvile. Det var som om at han visste at livet gikk mot slutten, fortsetter hun.

FORGIFTET: Den tidligere KGB- og FSB-agenten kjempet i 23 dager for livet på University College Hospital. Slik så han ut mot slutten. Foto: NTB Scanpix / AP
FORGIFTET: Den tidligere KGB- og FSB-agenten kjempet i 23 dager for livet på University College Hospital. Slik så han ut mot slutten. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer

De sterke bildene av en fortgiftet Litvinenko gikk verden rundt, og sakens etterdønninger førte blant annet til svært anspente diplomatiske forhold mellom Storbrittania og Russland.

- Det siste han sa til meg var at han elsket meg. Som en spøk svarte jeg at det var hyggelig å høre fra deg, Sasha. Etter det ble han bevisstløs, men jeg fortsatte å snakke til han. Jeg trodde han skulle overleve til siste slutt, fortsetter en tydelig preget Marina.

Vil tilbake Litvinenko døde av skadene etter tre uker, den 24. november 2006, og han påsto hardnakket at det var den russiske presidenten Vladimir Putin, og landets etterretningstjeneste som sto bak drapet, noe Kreml nektet for.

Marina Litvinenko er fortsatt bosatt i London, i frykt for hva som kan skje med henne om hun velger å dra tilbake til hjemlandet.

- Jeg håper en dag jeg kan flytte tilbake til Russland hvor moren min fortsatt bor, men det er ikke trygt nå. Situasjonen i Russland de siste årene bekrefter dette. Høyprofilerte personer drepes med letthet, sier hun.

NOEN ÅR TIDLIGERE: Her ser man hvordan Litvinenko så ut få år før han ble forgiftet. Foto: NTB Scanpix
NOEN ÅR TIDLIGERE: Her ser man hvordan Litvinenko så ut få år før han ble forgiftet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bakgrunnen for hendelsen mener mange er at Litvinenko våren 1999 avslørte korrupsjon i det hemmelige russiske politiet, FSB. Han eksponerte også brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia, skriver Store Norske Leksikon.

Da han ble forgiftet etterforsket Litvinenko selv drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja. Britiske myndigheter har sagt at de er sikre på at Russland står bak drapet. I den sammenheng krevde de eks-spionen Andrej Lugovoj utleveret. Det avviste Kreml og tvisten ble grunnlaget for den diplomatiske konflikten.

Skavlan sendes på NRK1 i kveld kl. 22.15.