Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Enke fant ultrasjelden Beatles-plate

Men tidenes sjeldneste finnes det bare ett eksemplar av.

I PERFEKT STAND: Hvor mye selgeren fikk for denne, er foreløpig ikke kjent.
I PERFEKT STAND: Hvor mye selgeren fikk for denne, er foreløpig ikke kjent. Vis mer

||| (Dagbladet.no): John Tefteller befant seg i enhver brukthandlers drømmesituasjon. Han hadde nettopp fått en telefon fra en kvinne som skulle selge sin avdøde manns platesamling.

For det meste bestod samlingen av jazz og easy listening, sjangere Tefteller normalt ikke bryr seg om. Men kvinnen hadde også fortalt at mannen hadde jobbet i Capitol Records, et av verdens største plateselskaper, så brukthandleren øynet likevel muligheten for et scoop.

Og hvilket scoop det ble. Etter å ha bladd en stund i bunken, kom han fram til en utgave av The Beatles' «Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band».

- Ved første øyekast tenkte jeg «ok, dette er en standard «Sgt. Pepper». Men etter å ha sett nøyere stoppet jeg opp. Det var jo ingen Beatles på coveret. Hvem var disse folka?

Fremdeles forseglet
«Sgt. Pepper»-omslaget så helt vanlig ut, bortsett fra at fjesene til bandmedlemmene og skuespillerne, filosofene og musikerne som pryder plata var byttet ut.

Fjesene var i stedet ansatte i Capitol Records.

Tefteller kjøpte samlingen, og tok med seg den spesielle «Sgt. Pepper»-varianten med til en ivrig samler - Stan «Beatleman» Panenka. Han fortalte at brukthandleren satt på et klenodium. Bare en liten håndfull plater av denne utgaven hadde dukket opp de siste 30 årene, og ingen det siste tiåret.

- Men de andre platene har vært godt brukt. Denne var derimot fremdeles forseglet og i perfekt stand, sier Tefteller til The Guardian.

Tidenes mest sjeldne?
Tefteller har nå solgt plata til Stan Panenka, og flere aviser rapporterer i dag om funnet av det mange kaller «verdens mest sjeldne Beatles-plate».

Å utrope denne til den sjeldneste er imidlertid noe historieløst. Den mest sjeldne, i hvert fall Beatles-relaterte, ble opprinnelig bare trykkt i ett eksemplar.

I 1958 gikk The Quarrymen (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, John Lowe og Collin Hanton) til et portabelt studio i Liverpool og spilte inn to låter. Resultatet fikk de med seg med en gang - en 78-plate med låtene «That'll Be The Day» og «In Spite Of All The Danger».

Originalen eies i dag av Paul McCartney, og han har kun laget noen få kopier til venner og kolleger.

TROLIG DEN SJELDNESTE: Denne ble spilt inn i 1958.
TROLIG DEN SJELDNESTE: Denne ble spilt inn i 1958. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media