Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Enkel popkunst

Heldigvis fins det band som Teenage Fanclub, som spiller genuin, klassisk og ærlig rock. Om de spiller på plate eller live, er dette popkunst i all sin enkelhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konserten i går kveld åpnet med «Start Again» fra fjorårets album «Songs From Northern Britain». Og allerede da var mine forventninger innfridd.

Den halvannen timen bandet spilte, var en god del konsentrert om tidligere plater. Norman Blake og co hadde tydligvis moro av å plukke fram go'biter fra «gamle dager», selv om det først og fremst er de to (-tre) siste platene som har gjort dem så populære.

Flerstemt sang

Få av dagens band skriver så utsøkte popperler som Teenage Fanclub. Med utgangspunkt i 60-tallet byr de på låter som bare har ligget der siden og ventet på å bli født.

Det var et samspilt band vi fikk høre. Ved siden av den gromme og grumsete gitarlyden, er det flerstemt sang som kjennetegner bandet.

Bassist Gerard Love og gitarist Raymond McGinley synger nesten like mye lead som Blake.

En av konsertens beste låter var «Mellow Doubt» fra deres kanskje beste album, «Grand Prix» (1995).

Litt for jevnt

Jeg tviler på at noen i salen ble skuffet. Men selv om bandet leverte glimrende varer, ble det for jevnt.

Konserten hadde den samme temperaturen fra begynnelse til slutt. Ingen ekstatiske høydepunkt; ingen peak, ingen utladninger som fikk nakkehåra til å krype opp og fram.

Jeg savnet litt av den eksalterte spenningen som riktig nok kjennetegner ytterst få konserter: De som var på Rockefeller i fjor og hørte Radiohead skjønner hva jeg sikter til.

Teenage Fanclub har lenge vært populære blant musikkinteressert publikum. At skottene fortsatt har valgt å bo i Glasgow, og ikke i popmagneten London eller musikerhippe Dublin, fornemmes i musikken. Den er hevet over brit-pop-sjangeren og musikalsk jåleri.

Her er det ærlighet og musikalsk håndverk som gjelder.

Fanclub har hele tiden vært trofast mot sin idé, som er å lage melodiøs, ekte og jordnær rock.

Den siste plata har de helt enkelt kalt «Songs From Northern Britain», fordi det er Sanger med stor S: Byrds/Roger McGuinn- og Neil Young-inspirert rock med britisk aksent.

Anders Grønneberg KONSERTTeenage Fanclub

Rockefeller, Oslo

Publikum: ca 1350 (fullt)

<B>UJÅLETE:</B> Normann Blake (foran) og Teenage Fanclub skriver popperler som få andre. Men kunne med hell hatt større variasjon i framførelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!