Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Enkelt, men likevel så vanskelig

Barnesamtalen er en anerkjent metode for å snakke med barn.

BARNESAMTALEN: Barn og unges rett til deltakelse og medvirkning er lovfestet flere steder i barnevernloven og barneloven. Foto: Emese / 
Shutterstock / NTB Scanpix
BARNESAMTALEN: Barn og unges rett til deltakelse og medvirkning er lovfestet flere steder i barnevernloven og barneloven. Foto: Emese / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I et innlegg i Dagbladet torsdag 14. januar skriver professor Kari Marie Trøften Gamst hvor viktig det er at barnevernsansatte har kompetanse i å snakke med barn. Jeg er glad for at Gamst løfter denne problemstillingen. En av mine viktigste oppgaver som barneminister er å sørge for at barnevernet involverer barn og unge.

Skal vi klare å gi hjelp som er til barnets beste må barnevernet aktivt legge til rette for samtaler med barnet og lytte til hva han eller hun sier.

Barn og unges rett til deltakelse og medvirkning er lovfestet flere steder i barnevernloven og barneloven.

Barns medvirkning gjelder alle forhold som berører barnet, og det skal tilrettelegges for samtaler med barnet. I 2014 fikk Aust- og Vest-Agder 1,6 millioner kroner for å implementere Barnesamtalen i barneverntjenestene i 30 kommuner. Barnesamtalen er en anerkjent metode for å snakke med barn.

Prosjektet gir økt kompetanse hos de ansatte og bidrar til fagnettverk på tvers av kommunene.

BLD gir også støtte til Fylkesmennene for tredje år på rad for at embetene skal tilby ulike faggrupper i kommunene kurs i å samtale med barn om vold og overgrep.

«Mitt liv» er et samarbeidsprosjekt mellom Barnevernsproffene, KS og barneverntjenester i kommunene. Ifølge Forandringsfabrikken er over 200 kommuner nå med i «Mitt liv»-arbeidet. Prosjektets mål er å skape et barnevern som samarbeider med barn og unge. Proffene og barnevernsarbeidere finner sammen fram til verdier, begreper og arbeidsmåter som de kan kjenne seg igjen i. Mange barnevernsansatte sier at dette prosjektet har gitt dem et nytt syn på hvordan de tenker, snakker og jobber med barn.

Kompetanseheving er viktig. I februar i år starter en felles videreutdanning i barnevernledelse ved RKBU Midt / NTNU i samarbeid med Høgskolen i Nord-Trøndelag. En ny tilskuddsordning på 2,4 millioner kroner skal stimulere til at flere ansatte i barnevernet tar videreutdanning. Regjeringen har nå et lovforslag på høring om å gi lærerstudenter opplæring i å oppdage barn som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep mot barn, og vite hvilke tiltak som skal settes inn.

«Det er så enkelt, men likevel så vanskelig», har det blitt sagt om det å snakke med barn. Det er enkle spørsmål som skal til, men vi voksne syns likevel det er vanskelig å stille spørsmålene. Mange barn sier at de aldri er blitt spurt om vold og overgrep, men de vil ofte svare ærlig hvis de faktisk blir spurt. Vi skylder barna å spørre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media