DEBATT

Enkelte Frp-eres retorikk er farligere enn Abid Rajas ordvalg

Hva er det som kjennetegner brun, eller fascistisk retorikk?

STRÅMENN MOT RAJA: Det var ingen som hadde hevdet at partiet er nazistisk. Raja sa at retorikken var brun. Det er faktisk ikke det samme, men noe ganske annet.
STRÅMENN MOT RAJA: Det var ingen som hadde hevdet at partiet er nazistisk. Raja sa at retorikken var brun. Det er faktisk ikke det samme, men noe ganske annet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det var mange som satte opp stråmenn i angrepene på Raja. Man forsvarte seg med at partiet bare fører en streng innvandringspolitikk. Det var et argument mot en stråmann. Raja angrep ikke FrPs innvandringspolitikk. Raja angrep retorikken. Innvandringspolitikken er de fire regjeringspartiene faktisk blitt enige om i denne perioden.

En annen stråmann kom frem da man hevdet at Raja hadde stemplet FrP som et nazistisk parti. Deretter kunne man argumentere (Hagen bl.a.) for hvorfor partiet ikke er nazistisk. Det var ingen som hadde hevdet at partiet er nazistisk. Raja sa at retorikken var brun. Det er faktisk ikke det samme, men noe ganske annet.

Hva er det som kjennetegner brun, eller fascistisk retorikk?

At noen er å klandre for din situasjon. At noen truer ditt samfunn. At du har rett til å beskytte deg mot både indre og ytre trusler. Det karakteriserer brun retorikk. Høres det kjent ut?

Trakassering, terror og vold oppstår ikke i et vakuum. Det starter med retorikk som forer frykten. Deretter settes det opp fiendebilder, om hvem man skal frykte. Dersom det er grupper man allerede har fordommer mot, kan disse benyttes. Man forer fordommene som forer fremmedfrykten. Fremmedfrykt blir det når man setter opp kunstige skiller mellom oss og dem. Når man kaller nordmannen Abid Raja for pakistaneren Raja bidrar man til fremmedgjøringen av Raja, han blir utdefinert, og han blir et legitimt mål i manges øyne. Det viste de tusenvis av kommentarene på Resetts artikkel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer