- Enkle kjærlighetshistorier er kjedelige

Sydney Pollack har en av Hollywoods lengste og mest imponerende merittlister. Han har vunnet Oscar, han har laget film med alle de største stjernene - og han gir seg aldri.

Nå har han egenhendig flydd sin private jet til Europa for å snakke om filmen «Tilfeldighetenes spill». Hadde det ikke vært mer fristende å stoppe i Karibia? Og slappe av litt?

- Slappe av? Det har jeg ikke temperament til. Det blir kjedelig. Jeg har aldri tatt meg ferie.

Lang liste

Ikke ferie på 40 år, betyr det. For Pollack kinodebuterte allerede i filmen «War Hunt» i 1962. Da var han skuespiller, mot blant andre Robert Redford, som siden ble en av hans nærmeste partnere. Andre som har stått foran Pollacks kamera er Burt Lancaster, Jane Fonda, Barbra Streisand, Robert Mitchum, Faye Dunaway, Al Pacino, Paul Newman, Sally Field, Dustin Hoffman, Jessica Lange, Meryl Streep, Tom Cruise, Gene Hackman og Holly Hunter.

- Er det noen du gjerne...?

- Jeg har ikke filmet Nicholson eller De Niro. Det er to jeg beundrer og som jeg gjerne skulle ha laget film med.

- Hvordan føles det å ha ansvar for en film til 70 millioner dollar, som «Tilfeldighetenes spill»?

- Det skremmer meg. Jeg ville aldri ha puttet mine egne penger i en film. Jeg er ikke så dum.

- Er de som gjør det dumme?

- Nei, de er profesjonelle filmgamblere. Når de ikke lager «Titanic» og slike filmer, så taper de stort sett penger.

Lærer alltid

Hans siste film, «Tilfeldighetenes spill», har Harrison Ford og Kristin Scott Thomas i hovedrollene. Filmen handler om et par, hemmelige elskere, som dør sammen i en flyulykke. De elskendes etterlatte treffer så hverandre - og etter innledende fiendtlighet oppstår det et forhold mellom dem.

- Enkle kjærlighetshistorier er kjedelige. Her er det utroskap, og det er så vanlig at det virker kjedelig: Hele verden snakker om det, vi leser om det i avisa, presidenter gjør det, elskerinner står sammen med koner i begravelser.

- Men?

- Men samtidig er det så fælt for dem det angår at de kan bli frikjent for mord hvis de har vært utsatt for det. Utroskap, altså. Så nå har jeg studert dette, snakket med psykologer og slikt. Det er fantastisk, ikke sant? Jeg har aldri laget en film som jeg ikke har lært noe av.

- Hvilken av filmene dine liker du selv best?

- «Mitt Afrika» fikk priser, «Tootsie» og «Firmaets mann» ble kjempesuksesser, men personlig er jeg mer fornøyd med fiaskoene.

Sentimental

- Når du tar en sjanse, stikker hodet fram og vil gjøre noen annerledes, så funker det sjelden. Men jeg har et svært sentimentalt forhold til filmer som «Havana» og «Lykkens pris».

- Er det en film du har drømt om å lage, men som du ennå ikke har fått gjøre?

- Ja. En perfekt en.

FLIMVETERAN: Skuespiller, regissør og produsent Sydney Pollack fløy på promotion-turné i Europa med sin egen, private jet.