Enmannshær i god design

I 1971 flørtet detektiven Shaft kvinnene rett til sengs. Nå går han seg vill i blodtåka.

Og i 1971 slentret vår mann kult gjennom et forhutlet New York, mens han fant bortkomne pikebarn med venstrehånda og bare så vidt hevet stemmen i oppgjøret med rasistisk anlagte bysbarn i alle kategorier.

I år 2000 er hans nevø så «motherfucking» kul at han knapt kan lee et øyelokk uten av pistolen går av. Og John Shafts pistol smeller høyere enn alle andre pistoler.

Kulest med millenniumutgaven av den legendariske blaxploitationhelten er fortsatt Isaac Hayes\' berømte musikalske tema. Det er kult, det.

Utstråling

Dessuten har Shaft (Samuel L. Jackson) beholdt sitt politiske ståsted på vegne av de svarte og undertrykte. Det skulle bare mangle. De svarte bør muligens betakke seg for slikt blodig engasjement, selv om Jacksons kraftfulle utstråling er en formildende omstendighet ved denne temmelig uoriginale actionthrilleren.

Christian Bales opplagte håndlag med hvite drittsekker i skurkerollen er et annet formildende trekk. Han spiller pappagutten Walter Wade, som politimannen Shaft bruker årevis på å få has på etter at Wade tar livet av en svart student.

Et vitne (Toni Collette) er skremt til øredøvende taushet.

Knapt, men slapt

Mer handler det ikke om. Dagens «Shaft» er en rekke actionsekvenser ispedd knappe dialoger, på langt nær like treffsikre som nevnte pistol.

Ordet «motherfucking» borger i seg selv ikke for barsk kvalitet, når det brukes i hver eneste setning, og den tilsiktede beske humor blir ikke annet enn slapt manushåndverk. I tillegg er det fullt mulig å stille spørsmål ved hele utgangspunktet for Shafts årelange klappjakt - bare se etter.

Den originale Shaft og nåværende onkel (Richard Roundtree) dukker opp i et par scener, fortsatt med kvinner i armene. Vi minnes om at 1971-utgaven var banebrytende også ved å vise sex mellom en svart mann og en hvit kvinne, noe vi ikke ser for ofte den dag i dag. Daværende regissør Gordon Parks banet vei for aktuelle John Singleton, som på sin side svarer med et Armani-kledd skuldertrekk.

Delta i vår Shaft-konkurranse!

KOM IKKE HER: John Shaft (Samuel L. Jackson) lar seg absolutt ikke pille på nesa!