Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ennå ikke sikkert om Solberg har klart dette

Erna Solberg mener evnen til å finne kompromisser er regjeringens store styrke. Det gjenstår ennå å se om hun har sine ord i behold.

MØTTE PRESSEN: Erna Solberg møtte i går pressen til sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN: Erna Solberg møtte i går pressen til sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I går holdt Erna Solberg sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo. Det var en presset statsminister som møtte pressen denne gangen, noe hun heller ikke la skjul på. Regjeringsprosjektet hennes har fått problemer med indre rivninger, fordi partiene på ulike måter er motpoler i det politiske spekteret. Hennes forsøk på en positiv tilnærming til dette, er å si at dette også er regjeringens styrke – at den klarer å holde sammen til tross for stor politisk avstand.

I en kronikk i VG i går under tittelen «Polarisering og kompromisser», peker hun på at Norge og Europa preges av en fragmentert politisk debatt og et hardere ordskifte som har skapt styringsutfordringer i mange land. Solbergs trøst er at de fire partiene finner løsninger sammen, tross alt. Hun holdt regjeringen opp som et slags kroneksempel på det nordiske konsensusdemokratiet.

Solberg har selvsagt et poeng, men det er ennå for tidlig å si om glasset virkelig er halvfullt - eller om det egentlig er halvtomt. Hun har sommeren på å vise det. Sentrale Frp-ere har vært ute de siste dagene og sagt at de krever gjennomslag innen august, hvis ikke mener de partier bør gå ut av regjering.

Statsministeren brukte også pressekonferansen i går til å trekke fram de felles prosjektene som regjeringen jobber med, som får lite oppmerksomhet. Mediene burde vie mer plass til dem, og sammenhengene i politikken - ikke bare dekke de største konfliktsakene, mener hun. Det tar vi gjerne ta til oss, men regjeringen er samtidig helt avhengig av å kunne håndtere krisene. Det er en del av politikken, og selve testen på om regjeringskonstellasjoner har livets rett.

Og det er her problemet ligger. Bompengesaken har skapt en såpass stor reaksjon blant velgerne, at det har vært helt nødvendig med rask håndtering fra regjeringen. Det har den ikke vært i stand til. Frp og Venstre er ytterpunkter i denne saken, og det blir svært krevende å finne et kompromiss når begge har falt kraftig på målingene. Ingen av dem føler de tåler å bli stående igjen som den tapende part.

Hvis vi ser bort fra det partipolitiske, handler bomsaken om klimapolitikken og de konsekvensene den får for enkeltmennesker. Det vil vi se mer av i årene som kommer. Sammen med fordelingspolitikk er den et hovedelement i opprøret blant de gule vestene i Frankrike, som Erna Solberg peker på i sin VG-kronikk om polarisering. Også her i Norge må et regjeringsprosjekt settes sammen på en måte som klarer å meisle ut en politikk på området som står seg hos velgerne, og som har et avklart flertall på Stortinget. Det er ennå ikke sikkert om Solberg har klart dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media