Enorm interesse for «Skrik» før Sotheby's-auksjon

- Det er et mye høyere antall besøkende enn vi vanligvis har.

ETTERTRAKTET: I forkant av auksjonen i New York 2. mai, har dette «Skrik»-eksemplaret vært til utstilling i Sotheby's galleri i London for interessenter og øvrige nysgjerrige. Interessen for Munch-maleriet har vært svært god. Foto: Carl Court / Scanpix
ETTERTRAKTET: I forkant av auksjonen i New York 2. mai, har dette «Skrik»-eksemplaret vært til utstilling i Sotheby's galleri i London for interessenter og øvrige nysgjerrige. Interessen for Munch-maleriet har vært svært god. Foto: Carl Court / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Om to uker går et av verdens meste kjente kunstverk, Edvard Munchs «Skrik», under hammeren i New York.

På vei til statene har verket et stopp i London, og torsdag ble den auksjonsklare versjonen avduket på Sotheby's i London.

Siden fredag har bildet, tidfestet til 1895, vært til utstilling for offentligheten på auksjonshusets galleri i Bond Street for potensielle kjøpere og øvrige nysgjerrige.

5000 besøkende - Det har vært veldig populært, og vi merker en økt interesse rundt denne utstillingen sammenlignet med andre. Det skyldes helt klart «Skrik», sier Mitzi Mina, pressesjef ved Sotheby's London.

Godt over 5000 har vært innom galleriet for å få et glimt av kunstverket fra åpningsdagen fredag og fram til i går.

- Det er et mye høyere antall besøkende enn vi vanligvis har. Normalt besøker mellom 200 og 300 mennesker en slik utstilling, i løpet av de fire til fem dagene den varer, sier Mina til Dagbladet.

Bildet henger i et eget rom på Sotheby's. Flere sikkerhetsvakter vokter rommet, og for å komme inn må man gjennom en sikkerhetskontroll med metalldetektor.

Prislapp Eksemplaret er ett av fire originalverker, men det eneste av dem som fram til nå har vært privateid. De tre andre er alle eid av norske museer - to av dem på Munchmuseet og ett på Nasjonalgalleriet.

Siste utstillingsdag i London er i morgen, før «Skrik» transporteres videre til New York, der det nok en gang skal stilles ut før auksjonen finner sted 2. mai.

Simon Shaw som leder Sotheby's avdeling for moderne kunst mener at en pris på minst 80 millionar amerikanske dollar, rundt 450 millioner norske kroner, er å forvente for versjonen som nå er til salgs.

I norske medier har det blitt spekulert i om prisen kan stige opp til hele én milliard kroner.

Godt selskap «Skrik» er imidlertid ikke det eneste Munch-verket som skal under hammeren 2. mai i New York.

Også «Kvinne som speiler seg» (1892), som har fått en estimert verdi på mellom fem og sju millioner amerikanske dollar, skal auksjoneres bort, i tillegg til ytterligere fire av Munchs malerier.

Disse får også selskap av verker fra flere andre anerkjente kunstnere under auksjonen. Samme dag skal verker fra blant andre Pablo Picasso, Auguste Rodin, Paul Gauguin, Salvador Dalí. Det til tross er det «Skrik» som er antatt å bli solgt for den høyeste prisen.

Ønsker museumsplass Shaw ved Sotheby's har tidligere uttalt til Dagbladet at han ønsker at «Skrik» skal bli kjøpt av et museum:

- Å få gjort «Skrik» tilgjengelig på et museum ville ha vært tilfredsstillende, sier han.

Han kunne da også fortelle at Sotheby's allerede har fått henvendelser fra flere interessenter, uten å ville si om disse henvendelsene har kommet fra privatpersoner eller museer, men åpnet for at også private samlere kan være blant de som har lyst til å kjøpe.

- I tillegg til museer er det mest sannsynlig at verket vil appellere til de store kunstsamlerne i verden, sier Shaw.

Nytt museum Det er investor Petter Olsen som har bestemt seg for å selge sin «Skrik»-versjon, etter å ha hatt det i familien i over 70 år.

Olsen sier i en pressemelding fra Sotheby's at han vil bruke overskuddet fra salget til å bygge et nytt museum, kunstsenter og hotell ved Ramme Gaard i Hvitsten, som skal åpnes i forbindelse med Munchs 150-årsjubileum neste år.

- Jeg har levd med dette verket hele livet, og dets kraft og energi har bare økt over tid. Nå føler jeg at tiden har kommet for å tilby resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette enestående verket, sier han.

Edvard Munch (1863 - 1944) var en norsk maler og grafiker, og regnes som en tidlig representant av ekspresjonismen. Blant hans mange vært kjente verker, er «Skrik» kanskje det mest kjente.

Munch laget fire versjoner av «Skrik», to oljemalerier og to som er utført i pastell. Den aktuelle varianten er ett av pastellene, malt med fettstift på papp i 1893, og skal ikke ha blitt vist offentlig siden 1970-tallet.