Enorm internasjonal interesse for Munch

80 utenlandske journalister på plass i Oslo lørdag.

STOR INTERESSE:  I år er det 150-årsjubileum for Edvard Munch, og 80 utenlandske journalister skal komme til Oslo i helga for å overvære åpningen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STOR INTERESSE: I år er det 150-årsjubileum for Edvard Munch, og 80 utenlandske journalister skal komme til Oslo i helga for å overvære åpningen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

80 utenlandske journalister er på plass når den store Munch-utstillingen åpner i helga. Omtale av Norge i utenlandske aviser er gull verdt, mener Innovasjon Norge.

- Vi forventer at Munch-jubileet skal bidra til økt oppmerksomhet om Norge som reisemål, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til NTB.

Tuftin sier at positiv omtale av Norge i utenlandske medier langt overgår virkningen av annonsering og annen reklame for Norge som reisemål.

Bred omtale Store redaksjoner som BBC, The Guardian, The Independent, El Mundo og Vogue har alle journalister til stede når utstillingen «Munch 150» åpnes offisielt lørdag. Dermed vil det bli omtale av Norge og Munch i aviser og andre medier i mange land.

Tuftin håper også at det legges opp til at journalistene får se litt mer av Oslo enn Munch-utstillingen. På fredagens presseprogram for journalistene står da også en tur til Freia, der Munch har dekorert spisesalene, og til Blaafarveværket.

- Det er klart det har betydning at det blir så mye oppmerksomhet om Munch og Norge. Norge som land er ikke så veldig kjent i utlandet, så det å få positiv omtale i utenlandske medier er veldig positivt for Norge som reisemål, sier Tuftin.

Innovasjon Norge har som oppgave å profilere norsk næringsliv og Norge som reisemål, og jobber aktivt for å få utenlandsk presse til å komme til Norge.

- Vi arrangerer og legger opp opplegg for utenlandsk presse. I fjor hadde vi besøk av 1100 utenlandske journalister som enten var på presseturer organisert av oss eller på turer der vi hadde gitt tips om hva de burde se og oppleve.

Verdensstjerna «Skrik» «Munch 150» er høydepunktet i Munch-året, som markeres fordi det i år er 150 år siden Edvard Munch (1863-1944) ble født. Feiringen startet allerede med en festforestilling i januar.

- Vi har holdt på med Munch i et halvt år nå, og det som slår oss er at bildekunstneren Munch ikke er så kjent ute. Det er først og fremst «Skrik» folk kjenner, og det er «Skrik» mange av turistene som kommer til Oslo ønsker å se. At vi nå får enda mer oppmerksomhet om både «Skrik» og Munch er bare positivt, sier Tuftin.

«Munch 150» vises både i Nasjonalgalleriet og Munch-museet. Den omfatter 270 verk, og er den meste omfattende Munch-utstilling som har vært vist.

- Vi skal først og fremst feire Edvard Munch, men vi ønsker også å øke kunnskap, nysgjerrighet og begeistring for Munchs liv og kunst både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier direktør Stein Olav Henrichsen ved Munch-museet.

Den offisielle åpningen av utstillingen foretar kulturminister Hadia Tajik (Ap) i Aulaen i Oslo lørdag. Fra søndag kan publikum besøke utstillingen både i Nasjonalmuseet og Nasjonalgalleriet.

(NTB)