DEBATT

«Enorm maktbruk mot muslimske enklaver»

Derfor er dehumaniseringen til FrP-politikeren så farlig.

TORTUR: Et iransk par går forbi to veggmalerier son gjengir famøse torturbilder fra den amerikanske fangeleiren Abu Ghraib i Baghdad i juni 2004. - Det er vanskelig å hevde at vestens maktbruk og mislykkede utenrikspolitikk i Midtøsten ikke har vært med på å skape grobunn for at ekstremister misbruker forkvaklede tolkninger av islam i et større politisk prosjekt. Et prosjekt som inkluderer grusom krig, overgrep og terror, skriver artikkelforfatteren .Foto: AFP PHOTO/Behrouz MEHRI
TORTUR: Et iransk par går forbi to veggmalerier son gjengir famøse torturbilder fra den amerikanske fangeleiren Abu Ghraib i Baghdad i juni 2004. - Det er vanskelig å hevde at vestens maktbruk og mislykkede utenrikspolitikk i Midtøsten ikke har vært med på å skape grobunn for at ekstremister misbruker forkvaklede tolkninger av islam i et større politisk prosjekt. Et prosjekt som inkluderer grusom krig, overgrep og terror, skriver artikkelforfatteren .Foto: AFP PHOTO/Behrouz MEHRI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dehumanisering betyr å redusere verdien av en person eller gruppe så lavt at vi ikke lengre betrakter dem som mennesker. FrP-politikeren Kent Andersen benytter seg flittig av teknikken både her i Dagbladet 13. april, i utdypningen på Document.no samme dag og en tidligere tekst på samme nettsted når han tar for seg islamistisk terrorisme.

«Vi er alle mennesker. Unntatt de umenneskelige iblant oss», skriver Andersen før han kaster rundt seg med ord som «drapsroboter» og «villdyr» for å beskrive sin fiende.

Hvorfor er slik språkbruk så skremmende? Og særlig skremmende fra en politiker? Vi kan jo alle være enige om at handlingene til for eksempel Stockholms-terroristen er avskyelige, at menneskesynet til terroristen er forkastelig og at skylden for gjerningene er utelukkende hans egen. Det gjelder for så vidt alle som mener sivile menneskeliv kan krenkes for å oppnå sitt politiske mål. Problemet er Andersen drar dette mye lengre og ikke ser på folk som utfører terror som mennesker. Det er en farlig forskjell.

Dehumanisering rettferdiggjør nemlig ikke bare vold og krig mot de du føler deg truet av. Dehumanisering gjør det mulig for folk å begå grusomheter uten at det går på akkord med deres empati eller menneskesyn forøvrig. Dehumanisering fører til hendelser som da amerikanske soldater grovt mishandlet fangene i Abu Ghraib-fengselet. Dehumanisering brukes også flittig av terrorister. Og alle som har åpnet en historiebok vet hvor ekstremt ille det kan gå når dehumaniseringen først setter i gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer