Enorm seersuksess for «Berlinerpoplene»

Anne B.Ragde: «Viktig at både tekjøkken og grisefjøs er ekte».

(Dagbladet.no): I går hadde tv-filmatiseringen av Anne B. Ragdes «Berlinerpoplene» premiere på NRK1.

Nå skriver Kampanje at rikskringkasteren kan glede seg over gode tall, «Berlinerpoplene» var det mest sette programmet på tv i går. Med et gjennomsnittstall på 835 000 slo serien til og med «Dagsrevyen».

Ifølge medieforsker Kristian Tolonen i NRK er tallene uvanlig høye til å være en dramaserie.

- For å sette det i statistisk sammenheng er det uvanlig høyt. Det er ikke ofte du ser seertall på 800 000 på en ukedag, så dette er sannsynligvis noe av de høyeste seertallene vi har sett hos norskprodusert drama. Krimserier som «Svarte Penger, Hvite Løgner» og «Kodenavn Hunter» har også hatt tall rundt 800 000, men det er som sagt krim. Det er mer nærliggende å sammenligne «Berlinerpoplene» med «Størst av alt», som hadde et tall rundt 500 000, sier Tolonen til Dagbladet.no.

Han mener det er mange grunner til at «Berlinerpoplenes» seertall er imponerende.

- Den gikk mot «Anna Pihl» på TV 2, som er en etablert serie. Noen mener også at de første 20 minuttene av «Berlinerpoplene» var tunge, men likevel forble seertallet jevnt gjennom hele programmet, forteller han.

I ukedagene er det som regel «Dagsrevyen» som har størst seertall. Tolonen mener at nyhetene mandag sannsynligvis hadde færre seere fordi de konkurrerte direkte med fotballkampen mellom Lyn og Brann. Likevel er det ikke vanlig at «Dagsrevyen» får et seertall på 800 000 før i januar - da kulda setter inn.

- Da «Krøniken» gikk på NRK var det en dramaserie med tilsvarende seertall, men da gikk programmet i helgen, sier Tolonen.

GODT SETT: «Berlinerpoplene» ble sett av over 800 000 i går. Foto: NRK
GODT SETT: «Berlinerpoplene» ble sett av over 800 000 i går. Foto: NRK Vis mer

Han mener det kan bli spennende å se hvordan tallene blir neste mandag. TV 2 har vist sin siste episode med «Anna Pihl», den danske politietterforskeren erstattes med svenske Håkan Nessers «Van Veeteren».

- Nye serier har ofte nyhetens interesse. Hvis «Berlinerpoplenes» konkurranse blir lettere på mandag, så kan det bli høyere tall, men det er egentlig vanligere at det går ned, sier Tolonen til Dagbladet.no.

Anne B. Ragde selv er ikke overrasket over at seertallene ble høye.

- Jeg har merket før premieren at interessen har vært stor og at folk har gledet seg. Mange har lest bøkene, og det har gått veldig gode trailere for serien, sier hun til Dagbladet.no.

- Selv er jeg strålende fornøyd med hele atmosfæren, fargene og det at det foregår på location. Det er viktig at både tekjøkkenet og grisefjøset er ekte, mener hun.

I forrige uke uttalte rolleinnehaver Bjørn Sundquist til Dagbladet at han ikke trodde at folk ville like tv-versjonen av «Berlinerpoplene».

– Jeg tror at mange kommer til å hate tv-versjonen av «Berlinerpoplene», fordi boka er en såpass folkekjær eiendom etter hvert. De vil si «nei, det er ikke slik det er, fordi vi har lest bøkene», sa Sundquist til Dagbladet.

Ragde forteller at hun har fått mye respons fra leserne. Mest bra, noe dårlig.

Enorm seersuksess for «Berlinerpoplene»

- Det er noen som mente det ble litt mye finsk fjernsynsteater, men resten var strålende fornøyd, sier hun.

Ragde tror en av årsakene til suksessen var arbeidet med rollekarakterene. Men hun forventer på den annen side ikke at tv-serien skal føre til økt boksalg.

- Nei, nå må vel markedet være mettet, tror du ikke?

FORNØYD: Anne B. Ragde er ikke misfornøyd med seertallene.