STORE FORSKJELLER: Her i Berlevåg kan innbyggerne meske seg med mange kinoseter. I Oppegård slåss 316 innbyggerne om hvert sete. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
STORE FORSKJELLER: Her i Berlevåg kan innbyggerne meske seg med mange kinoseter. I Oppegård slåss 316 innbyggerne om hvert sete. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

Enorme forskjeller i kinotilbudet i Norge

- Vi må avvise folk i døra, sier kulturhussjefen i Oppegård, som har 84 kinoseter til sine 24 000 innbyggere.

(Dagbladet): Det er tydeligvis til nord du må reise hvis du vil ha de beste sjansene for å finne et ledig kinosete.

En titt i Dagbladets tjeneste «Forskjells-Norge», der du på en enkel måte kan søke frem og sammenligne offentlig statistikk over forskjeller og likheter mellom lokalsamfunn i Norge, viser at spriket mellom kinoseter per innbygger spriker voldsomt landet over.

Må avvise folk i døra I Finnmarkskommunene Berlevåg og Porsanger står det ett kinosete og venter for hver femte innbygger, mens Oppegård i Akershus kun kan tilby ett sete per 316 innbyggere.

Kulturhussjefen i Oppegård sier kinotilbudet er svakt i hennes kommune fordi innbyggere drar på kino andre steder. 


- Vi befinner oss midt mellom to store kinosentre, Ski og Oslo, det har veldig mye å si for hvor mange seter det er behov for. Da kulturhuset Kolben skulle bygges ble det vurdert hvor mange seter vi behøvde til kinobruk, og vi valgte å ikke gjøre som man har gjort andre steder, nemlig å bruke storsalen i kulturhuset som kinosal, sier kulturhussjef Tone Jørpeland Lunde, som heller bygget en mindre sal kun til kinobruk. 

84 seter, 24 000 personer Oppegård har derfor kun én kinosal, med 84 seter, til kommunens drøyt 24 000 innbyggere. Lunde sier hun derfor av og til må avvise ivrige filmgjengere døra.

- Og det er selvfølgelig veldig leit at det ikke er plass til alle, men det skjer jo de fleste steder når det kommer storfilmer som mange vil se. Senest igår var det fullt hus her, sier hun. 

Mens Oppegård har under hundre seter, disponerer Berlevåg med 1020 innbyggere 200 kinoseter.

Til sammenligning har Oslo kommune ett kinosete per 102 innbyggere, altså rundt 6200 kinoseter totalt.

Bærum, Frogn, Asker, Sarpsborg, Bodø og Bergen følger Oppegård som kommunene hvor det er tøffest å få et kinosete. Her er det mellom 130 og 110 personer per kinosete i kommunen.

God plass - Vi setter som regel ut rundt 110 stoler, og det er vel bare år om annet at filmer går for så mange som 200 stykker her, forteller kinoansvarlig Frank Arne Hansen i Berlevåg.

Finnmarkskommunen bruker nemlig storsalen i kulturhuset som kinosal 2-3 ganger i uka, når salen ikke brukes til andre aktiviteter.

Kinoen har blitt digital og viser rykende ferske storfilmer, men Hansen kan ikke si seg helt fornøyd med alle fasilitetene.

- Lyd og bilde er ok, men vi setter jo ut stoler på et flatt gulv, og selv om det er gode stoler er det jo ikke dype kinoseter det er snakk om, forteller kinosjefen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram