Enøyde og arrogante

Vi ga ikke vår subjektive støtte til Røde Khmers folkemord. Men vi var enøyd solidariske og intellektuelt arrogante. Derfor nektet vi å innse at frigjøringsledere også kan bli tyranner, skriver Finn Sjue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERNT HAGTVETS

sentrale påstand om at 70-åras sentrale AKP (m-l)-ere har et personlig ansvar for folkemordet i Kambodsja, er et vesentlig spørsmål - uansett om vi som rammes måtte mislike det. Hagtvet utfordrer også meg ettersom jeg satt i den sentrale ledelsen og var redaktør i Klassekampen.

Tok vi aldri et seriøst oppgjør med Pol Pots terrorregime? Jeg synes vi var lovlig seint ute, nølende og motvillige. Hagtvet har et viktig poeng her. Hvorfor nølte vi?

Vi brukte det meste av energien på solidaritetsarbeid for de som kjempet for nasjonal uavhengighet eller mot indre reaksjonære makteliter. Vi støttet FNL i Vietnam, PLO i Palestina, Charta 77 i Tsjekkoslovakia, Solidaritet i Polen, motstandsgrupper i Aghanistan osv.osv. Og vi støttet de som kjempet mot USA i Kambodsja. Dette er en tradisjon jeg er stolt av å tilhøre. Men i denne tradisjonen fantes det også en tendens til å sluke alt med hud og hår hos frihetskjemperne. Når frigjøringsledere ble til tyranner, så vi bare med det ene øyet og unnlot ofte å reise kritikk. Dette var å gjøre frihetskampen en bjørnetjeneste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer