Enquists tvilsomme blanding

Spektakulære historiske skjebner spekket med innholdsløst gnål om kjærlighetens vesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Gjennom suksesser som «Livlegens besøk» og «Lewis reise» har P.O. Enquist fått full uttelling for sine «fiksjonsdokumentarer», med en særegen blanding av mentalitetshistorie, biografier og intervjuer i romans form.

Også hans nye roman «Blanche og Marie» er bygd på historiske personer.

Hysterianfall

Blanche Wittman var den berømte hypnoseprofessoren Charcots yndlingspasient. Gjennom «forestillinger» på sinnssykehuset Salpêtrière, der både Freud og Strindberg var tilskuere, iscenesatte hun hysterianfall som en slags psykofysiologisk eksperimentering.

Etter Charcots død ble Blanche laboratorieassistent og nær venn av den doble nobelprisvinneren Marie Curie. En eksepsjonell skjebne med andre ord, som Enquist vet å gjøre det meste ut av.

Her lar han Blance forfatte en «spørrebok» om kjærlighetens vesen. Dette ved å gjennomgå sin egen kjærlighet til Charcot, men først og fremst gjennom venninnen Marie Curies kjærlighetshistorier. Først til Pierre, seinere til en gift forskerkollega. Et forhold som kostet Curie karrieren.

Levende torso

«Budskapet» er at kjærligheten er gåtefull og farlig. Like farlig som de vakre og livsfarlige radiumstrålene, «det nye århundrets blå lys», som førte til kreftsykdom og forferdelse. For liksom Marie gikk til grunne i kjærlighet, skulle de begge dø av radiumeksperimentering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer