Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Våpensalg

Ensidig karikatur av forsvarsindustrien

Dag Hoel fortsetter å hevde at hensynet til arbeidsplasser og økonomi alltid går foran i eksportspørsmål.

VÅPENSALG: Norge er en stor eksportør av våpen og annet forsvarsmateriell. Disse rakettene er levert av Kongsberg-gruppen. Foto: NTB Scanpix
VÅPENSALG: Norge er en stor eksportør av våpen og annet forsvarsmateriell. Disse rakettene er levert av Kongsberg-gruppen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dag Hoel graver 10. oktober dypt i historiebøkene for å forsette sin paradoksalt nok historieløse karikatur av Nammo og norsk forsvarsindustri.

I tillegg til å påstå at norske deler inngår i våpensystemer som brukes til å begå krigsforbrytelser i Jemen, noe som vanskelig kan forstås annerledes enn at han mener disse våpnene med hensikt skal ha blitt brukt til å angripe sivile mål (noe det ikke finnes noen bevis for), så fortsetter han å hevde at hensynet til arbeidsplasser og økonomi alltid går foran i eksportspørsmål.

Endre Lunde
Endre Lunde Vis mer

Selv om vi i Nammo er glade i jobbene våre har vi ingen illusjoner om at det er den tredjedels prosenten vi utgjør av fastlandseksporten som gjør at norske myndigheter ser verdien av en konkurransedyktig norsk forsvarsindustri. I stedet handler det nok mer om at vi i over 120 år har vært med på å utvikle og produsere det vi og våre allierte trenger for å ivareta nasjonal sikkerhet og interesser.

Det handler om kuler vi utviklet allerede på 60-tallet som gjør det mulig for lettere våpen å slå gjennom panserplater, og som i dag er grunnlaget for mesteparten av ammunisjonen i flyene som vokter norsk og alliert luftrom. Det handler om banebrytende ny teknologi som for første gang gjør det praktisk mulig for marinefartøyer å beskytte seg mot torpedoer. Og det handler om hvordan vi takket være over 50 års erfaring med militære raketter har utviklet en ny type hybridmotorer for romfart som kan gjøre det mulig å skyte opp satellitter fra Norge, bare for å nevne noe.

Dette passer derimot ikke inn i Hoels ensidige narrativ om forsvarsindustri som kapitalistisk motivert styggedom. En opplyst debatt om utvikling, salg og eksport av militær teknologi er både riktig og viktig, men Hoels ganske selektive historieformidling bidrar dessverre lite til denne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!