Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ensomhet

Ensom hele året

Dagen i dag er årets mørkeste. For noen er alle dager like mørke. 

VOND TID: En av ti eldre i Norge sier de er ensomme. Det kjennes ekstra vondt for noen i jula, når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen. Samtidig er det mer oppmerksomhet rundt problemet. Foto: Henrik Pyndt Sørensen / NTB Scanpix
VOND TID: En av ti eldre i Norge sier de er ensomme. Det kjennes ekstra vondt for noen i jula, når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen. Samtidig er det mer oppmerksomhet rundt problemet. Foto: Henrik Pyndt Sørensen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de største utfordringene med ensomhet er at den ikke kan sees. Det at den er usynlig, gjør det lett å glemme at mange savner kontakt med andre mennesker.

Det er blant de yngste og de eldste av oss at opplevelsen av ensomhet er størst. Ikke mange er klar over at en av ti eldre i Norge sier de er ensomme eller at 15 prosent av unge kjenner på ensomhet.

Heldigvis er det mange som ser litt ekstra rundt seg nå i jula. Det er mer oppmerksomhet rettet mot dem som føler seg utenfor, og det er mange som husker å ta et ekstra besøk til noen de ikke har sett på lenge. De siste åra har vi også sett økende engasjement fra privatpersoner rundt om i landet som ønsker å gjøre jula litt mindre ensom for noen de ikke kjenner.

GENERALSEKRETÆR: Bernt Apeland.
GENERALSEKRETÆR: Bernt Apeland. Vis mer

Dette engasjementet er veldig verdifullt og gledelig. Jula kan minne mange på savnet etter familie og venner. Ensomheten kan kjennes ekstra vond for noen når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen.

Samtidig som vi kan bruke jula som ei tid for å se oss rundt og bry oss, må vi huske på at ensomhet er noe mange opplever hver eneste dag og ikke bare i jula. Alle kan oppleve ensomhet i perioder, men noen plages av det hver dag, hele året.

For mange kan det være nettopp de første dagene i januar som føles ekstra ensomme. Da er hverdagen tilbake igjen. Dagene kan være tunge å komme seg gjennom hvis man savner noen å være sammen med. Når ensomheten blir en varig tilstand, er det alvorlig. Det kan ødelegge livsgleden og være skadelig for både ens fysiske og psykiske helse.

21. desember snur sola. Dette betyr at vi i dag opplever årets mørkeste dag. Fra i morgen vil det for de fleste av oss bli lysere hver dag fram mot sommeren. Røde Kors ønsker å bruke dagen i dag til å minne om at for noen er hver dag like mørk, men at vi alle kan ta ansvar for å gjøre noe for at dagene blir litt lysere.

Røde Kors jobber for sårbare grupper i samfunnet, hver dag, over alt i hele verden. Det er viktig for oss å synliggjøre dem som ofte ikke blir sett. De som sliter med ensomhet er ofte alene med et problem og er kanskje redd for å ta kontakt med noen.

Bruk dagen i dag ved å gjøre den litt lysere for noen! Og når det etter hvert begynner å bli lysere, og dagene blir lengre, husk på at det også da er noen som trenger å bli sett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!