DEBATT

Debatt: Ensomhet

Ensom hele året

Dagen i dag er årets mørkeste. For noen er alle dager like mørke. 

VOND TID: En av ti eldre i Norge sier de er ensomme. Det kjennes ekstra vondt for noen i jula, når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen. Samtidig er det mer oppmerksomhet rundt problemet. Foto: Henrik Pyndt Sørensen / NTB Scanpix
VOND TID: En av ti eldre i Norge sier de er ensomme. Det kjennes ekstra vondt for noen i jula, når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen. Samtidig er det mer oppmerksomhet rundt problemet. Foto: Henrik Pyndt Sørensen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En av de største utfordringene med ensomhet er at den ikke kan sees. Det at den er usynlig, gjør det lett å glemme at mange savner kontakt med andre mennesker.

Det er blant de yngste og de eldste av oss at opplevelsen av ensomhet er størst. Ikke mange er klar over at en av ti eldre i Norge sier de er ensomme eller at 15 prosent av unge kjenner på ensomhet.

Heldigvis er det mange som ser litt ekstra rundt seg nå i jula. Det er mer oppmerksomhet rettet mot dem som føler seg utenfor, og det er mange som husker å ta et ekstra besøk til noen de ikke har sett på lenge. De siste åra har vi også sett økende engasjement fra privatpersoner rundt om i landet som ønsker å gjøre jula litt mindre ensom for noen de ikke kjenner.

Dette engasjementet er veldig verdifullt og gledelig. Jula kan minne mange på savnet etter familie og venner. Ensomheten kan kjennes ekstra vond for noen når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen.

Samtidig som vi kan bruke jula som ei tid for å se oss rundt og bry oss, må vi huske på at ensomhet er noe mange opplever hver eneste dag og ikke bare i jula. Alle kan oppleve ensomhet i perioder, men noen plages av det hver dag, hele året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer