Ensom ulv i eget selskap

Finn Coren (38) er en av norsk musikklivs best bevarte hemmeligheter. På sitt nye album synger han tekster av alle sine tre store helter: Blake, Yeats og Lennon.

John Lennon nevnes vanligvis ikke i samme åndedrag som den engelske poeten William Blake (1757- 1827) og den irske lyrikeren William Butler Yeats (1865- 1939), men for den eksperimentelle norske popmusikeren Finn Coren (38) er det helt naturlig.

- Det er denne tosidigheten alle tre har i seg. De skriver tekster som tilsynelatende er enkle, romantiske og naivistiske. Men ofte er det bare tilsynelatende.

Angst av poesi

Finn Coren er einstøingen som ikke lar seg knekke av de trange kårene som eksisterer for popmusikere et par hakk til venstre for hit40-lista. Etter å ha hatt en platepause på sju år, er han nå inne i en stim. «Lovecloud» er hans tredje plate på like mange år.

- Den etablerte delen av platebransjen har kviet seg for å ta i mine ting. Når pop-rock-folk hører ordet poesi, får de helt angst. Det blir sett på som helt mega-pretensiøse greier. Akkurat som om det skulle være negativt å ha gode tekster, undrer Coren.

Løsningen ble å danne sitt eget selskap. Etter at Bard Records ble en realitet har det for Coren vært over og ut med taxikjøring og strøjobber via Manpower. Endelig har han kunnet gjøre alvor av livsmottoet han avslørte allerede med sin debutsingel, «My Life Is My Art» (1985).

Som en fest

- Nå ser jeg på meg selv som privilegert. Mange artister med såkalt gode kontrakter er frustrerte fordi de mangler frihet. De må selge mye mer plater enn meg for å tjene penger.

Selv om Yeats, Blake og Lennon bare har med én tekst hver på «Loveclouds», fungerer de som evige inspirasjonskilder for Coren.

- Istedenfor å gå på et universitet, har jeg studert Blake og Yeats for meg selv i en årrekke.

Inspirasjon henter han også gjennom utstrakt reisevirksomhet.

- For en som er så opptatt av melankolien og ensomheten som meg, var det helt spesielt å reise alene rundt i Alaskas ødemark. Yeats har gjort at jeg har fartet til Irland gang etter gang. Det er slike ting som inspirerer.

Coren har aldri slitt med plagsomt høye salgstall. Likefullt sverger han til de flinkeste musikerne, de dyreste studioene og de mest ambisiøse prosjektene.

- For meg dreier ikke dette seg om plateprodukter, det er livet mitt. Platene mine skal være preget av kjærlighet og overskudd. Det skal låte som en fest.