Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ensom? Vi er her. Alltid.

Sammen finner vi ofte de gode grunnene til å kjempe videre, holde ut - ja, til å leve.

ALLTID ÅPENT: Kirkens SOS -  kirkens-sos.no -  har 1000 frivillige medarbeidere som kan nås i julehøytida. Unni Letnes Nergård leder Kirkens SOS i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ALLTID ÅPENT: Kirkens SOS - kirkens-sos.no - har 1000 frivillige medarbeidere som kan nås i julehøytida. Unni Letnes Nergård leder Kirkens SOS i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

«Det var en vennlig stemme som ikke snakket nedlatende til meg. Jeg kjente meg liten nok som det var. De ble ikke overrasket over noe av det jeg fortalte på Kirkens SOS.»

Han var nyseparert og gruet seg til ferien. Hva skulle han finne på uten barna? Han ringte Kirkens SOS.

Ensomheten har mange ansikter. Noen velger den og dyrker den. Andre er tvunget til å leve med den - også i høytiden, til tross for at den er deres verste fiende. Kirkens SOS er tilgjengelig for alle som trenger en å prate med - hver eneste dag hele året.

Handelsstanden fyrte av startskuddet for julehandelen med «Black Friday» i slutten av november. Foreldre i de tusen hjem pakket møysommelig inn 24 geniale adventsgaver til sine elskede småtroll. Hvor enn vi vender oss leser vi om hvordan vi på ett, to, tre kan servere den mest innbydende julemiddagen og skape den perfekte høytidsstemningen med tidsriktig advents-, jule- og nyttårsdekor i hjemmet vårt. Forventningene bygger seg opp...

Men hva om jeg ikke ser frem til høytiden? Hva om jeg nylig har mistet en som er kjær og alt ved julen får meg til å minnes det tapte? Hva om jeg er nyskilt og strever med å takle min første jul uten barna? Hva om jeg er arbeidsledig og kjenner at kjøpepresset er uutholdelig?

Eller hva som min helsetilstand hindrer meg i å være sosial?

Vi ser utallige eksempler på medmennesker som daglig kjenner på ulike former for ensomhet i vårt samfunn - uavhengig av sosial tilhørighet og status.

Tapsopplevelser forsterker ensomhetsfølelsen, fordi jeg savner den som ikke er der lenger. Eller, det kan handle om en følelse av utenforskap. Er du arbeidsledig eller syk kan du i stor grad være ekskludert fra både arbeidslivet og sosiale aktiviteter. Mange opplever at slike vonde følelser forsterkes når merkedager som assosieres med felleskap, familie og ferie nærmer seg. Presset kan for noen kjennes så overveldende og situasjonen så håpløs at det kan oppleves som umulig å holde ut.

Du er ikke alene, det kan våre 1000 frivillige medarbeidere på Kirkens SOS bekrefte. Vi lytter til utallige historier og hver eneste er unik. De handler om det virkelige livet, det livet som også favner smerte, savn og fortvilelse. Men livet er så mye. Og sammen finner vi ofte de gode grunnene til å kjempe videre, holde ut - ja, til å leve.

Husk, vi tåler alt det du har på hjertet og vi er her alltid. Også i høytiden.

Med ønske om en fredelig høytid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media