«Enten dør du som en helt...

... eller så lever du lenge nok til å se deg selv bli til en skurk». Batmanpremiere fredag.

Den nye Batman-filmen heter ikke «The Dark Knight» for ingenting. I filmen utforsker regissør Christopher Nolan de mørkeste delene av superhelttilværelsen.

«The Dark Knight» slutter der den forrige filmen «Batman Begins» startet. Gotham City er blitt enda mer lovløs, og dens befolkning er delt i sin mening om Batman egentlig er en helt eller ikke. Han har til og med fått politiet på nakken.

- Vi hintet mot en økt trussel mot slutten av «Batman Begins». Ved å gå etter byens organiserte kriminalitet og hindre deres interesser kunne Batman vekke en enda mer voldsom reaksjon. Dette har nå skjedd, og hans korstog har fått noen veldig negative følger for Gotham, sier Christopher Nolan i produksjonsnotatene til sin andre film som

Batman-regissør.

«The Dark Knight» har norgespremiere fredag 25. juli.

Helt eller skurk

I filmen blir Bruce Wayne og hans alter ego Batman, stilt overfor noen umulige valg. Sitatet «Enten dør du som en helt, eller så lever du lenge nok til å se deg selv bli til en skurk» ligger som et fundament under hele historien.

- Vi forsøker å portrettere Batman som en virkelig person, og hvis en heroisk figur er en ekte person - en som hele befolkningen i en by setter sin lit til - så vil denne helten skuffe dem før eller senere, sier Nolan i et intervju med magasinet Newsweek.

STRÅLENDE KRITIKKER: Heath Ledger har fått mye ros for sin tolkning av rollen som «Jokeren». Foto: Scanpix
STRÅLENDE KRITIKKER: Heath Ledger har fått mye ros for sin tolkning av rollen som «Jokeren». Foto: Scanpix Vis mer

En av de legendariske antiheltene i Batman-universet får vi også et gjensyn med. Paradoksalt nok gjør avdøde Heath Ledger sitt livs rolle som Jokeren, en rolle også Jack Nicholson har spilt med bravur.

- Jokeren er den mest ekstreme sorten av anarkist, en kraft av kaos. En som ikke har noe definert mål, og derfor ikke kan forstås. Han er ikke bare en massivt ødeleggende kraft, han tar også stor glede i det han gjør, noe som til sammen blir et ganske fryktinngytende syn, sier regissøren.

Hovedrolleinnehaveren Christian Bale mener Jokerens sterkeste våpen mot den kappekledde helten er hans totale mangel på moral.

- Jokeren styrer ikke etter noen regler i det hele tatt. Hvordan slåss man mot noen som bare er opptatt av ødeleggelse, selv om det skulle bety selvødeleggelse? Batman følger en veldig sterk moralsk kodeks, noe som Jokeren kan bruke til sin fordel, sier Bale.

Etiske spørsmål

Iboende i Batman-karakteren finnes fortsatt all smerten og raseriet fra den første filmen, og tiden har kommet for at Bales Batman-karakter må ta et oppgjør med disse følelsene.

- Batman vet han lett kan ende opp med å gå for langt, og denne linjen må ikke krysses.

Han jager et monster, men må hele veien passe på for ikke å bli til et monster selv. Regissør Nolan har reist interessante etiske spørsmål om vanskelighetene knyttet til det å ha makt stilt opp mot det å fortjene makt, sier Bale som tar på seg rollen for andre gang.

«Enten dør du som en helt...

I filmen møter vi også Bruce Waynes store kjærlighet Rachel Dawes, spilt av Maggie Gyllenhaal, og Batmans medsammensvorne i politiet Jim Gordon.

Aaron Eckhart spiller rollen som Harvey Dent, en statsadvokat hvis navn burde vekke interesse for dem som har lest Batman-tegneserier. Dent gjennomgår nemlig filmens mest groteske forvandling.

Sprenger rekorder

«The Dark Knight» har sprengt rekorden for billettsalg første helg den ble vist i USA, da den sopte inn 158,4 millioner dollar, rundt 800 millioner kroner.

Dermed slo den ut «Spider-Man 3» fra lista, som hadde den forrige rekorden for første spillehelg i USA.

Analytikerne tror «The Dark Knight» allerede innen utgangen av sin første uke vil slå totalinntektene til «Batman Begins», som spilte inn i alt 205 millioner dollar.

(NTB)

REGISSØR: Christopher Nolan har regissert «The Dark Knight».
SCENE: Scene fra filmen.
INNSPILLING: Regissør Christopher Nolan og Morgan Freeman på settet under innspillingen av The Dark Knight.
FRA FILMEN: Gary Oldman som Lt. James Gordon.
SNART PREMIERE: Batman har premiere fredag 25. juli i Norge.
FRA FILMEN: Christian Bale som Batman.
BALE: Christian Bale i rollen som Bruce Wayne.
KLAR FOR NORGE: Batman-fans i Norge har mye å glede seg til.
JAGER ET MONSTER: Batman og Jokeren.
PÅ SETTET: Beatrice Rosen, Christian Bale, Aaron Eckhart og Maggie Gyllenhaal.
HARVEY DENT: Aaron Eckhart i rollen som Harvey Dent i The Dark Knight.