KOMMENTARER

Enten skryter de for mye, ellers skryter de for lite

Begge jobbsøkerfeilene er selvsentrerte.

FORSKJELLIGE PROBLEMER: Unge jobbsøkere både overselger og underselger seg i søknadene sine. Begge deler er selvsentrerte feil å gjøre. Foto: AP Photo/Matt Rourke/Scanpix
FORSKJELLIGE PROBLEMER: Unge jobbsøkere både overselger og underselger seg i søknadene sine. Begge deler er selvsentrerte feil å gjøre. Foto: AP Photo/Matt Rourke/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jobbsøkere nutildags skryter for mye av seg selv. Det var hjertesukket fra Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, som skrev en Aftenposten-kommentar om de hule reklamefrasene han må gjennom når han tar for seg en digital bunke med jobbsøknader. Åmås mener de er produkter av en heia-kultur der det anses som så viktig at unge må tro på seg selv at de er blitt svake på selvkritikk.

Det Åmås kjenner er et drag i tiden: Også andre sjefer forteller om søknader der ellers kvalifiserte folk synes å være mer opptatt av hva jobben kan gjøre for dem enn hva de kan gjøre for jobben. Men det finnes også en type utfordring som er helt annerledes. Fra karrieresentrene meldes det om at de strever med å få unge jobbsøkere til å være selvsikre nok — til å komme over ydmykheten og beskjedenheten som ville være naturlig for dem i en sosial sammenheng, men som kan få dem sjaltet ut tidlig i en ansettelsesprosess.

For stor selvtillit og for stor ydmykhet er på den ene siden motsatt problem, på den andre siden et symptom på det samme. Både den som skryter for mye og den som skryter for lite er svært selvbevisste. De er opptatt av seg selv mer enn mottageren av brevet. Det som synes å mangle hos begge, er en forståelse for at søknaden vil bli lest i sammenligning med andre, av en arbeidsgiver som har spesifikke behov som må dekkes. Det er feil både å gjøre seg for stor og for liten, hvis det du skriver, ikke er relevant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer