Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trumps forbilde:

Entertainer, bløffmaker og politiker: Trump sammenliknes med denne sirkusdirektøren

Nå kommer filmen om P.T. Barnum.

FORBILDE: Hugh Jackman spiller sirkusdirektøren P.T. Barnum i "The Greatest Showman", som har kinopremiere denne helgen. Barnum er ofte blitt sammenliknet med Donald Trump.
FORBILDE: Hugh Jackman spiller sirkusdirektøren P.T. Barnum i "The Greatest Showman", som har kinopremiere denne helgen. Barnum er ofte blitt sammenliknet med Donald Trump. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sirkusdirektøren P.T. Barnum (1810–1891) laget underholdning for øyeblikket, men over to hundre år etter sin fødsel er han fremdeles et samtaletema. Den siste tiden har han vært det av tre grunner. Den ene er at det er laget en stor filmmusikal om livet hans, «The Greatest Showman», med Hugh Jackman i rollen som P.T. Barnum. Den andre er at fjoråret markerte slutten på det standhaftige sirkuset hans, «The Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus», kastet inn håndkleet i fjor, 146 år etter innstiftelsen. Den tredje er at Donald Trump har nevnt Barnum som en han identifiserer seg med — og er blitt sammenliknet med ham av andre.

TRAILER: The Greatest Showman er en original musikal som feirer fødselen av «showbusiness». Video: 20th Century FOX Vis mer

For å ta det første først: I likhet med den opprinnelige P.T. Barnums show har ikke «The Greatest Showman» fått stående ovasjoner av kritikerne. Det er det flere årsaker til, men én av dem er at det rett og slett blir litt for besværlig å ta en historisk skikkelse som Barnum å gjøre ham til en Hollywood-helt. Virkelighetens Barnum var en energisk, ambisiøs og på flere måter kynisk skikkelse. Før han ble sirkusdirektør, slo han seg opp gjennom et museum i New York, som var mer opptatt av å vise fram det spektakulære enn det strengt tatt sanne. Blant utstillingsobjektene var det han hevdet var en død havfrue, men som egentlig var en figur basert på skjelettet av en fisk og av en ape, grovt sammentråklet.

Museet huset også et «freak show», der publikum kunne se menneskelige rariteter: En dverg, en dame med skjegg, siamesiske tvillinger. «Freak shows» var yndet folkeunderholdning, og Barnum var knapt den eneste som tjente penger på denne måten. Men han for iblant fram på en måte som virker svært hard. Blant annet kjøpte han Joice Heth, en aldrende, blind, svart slavekvinne, og viste henne fram for publikum mens han påsto at hun var 161 år gammel og hadde vært ammen til George Washington. Da hun døde, fikk han henne offentlig obdusert for å bevise at hun virkelig var så gammel som han hadde sagt. Dette stemmer dårlig med filmens Barnums kjærlige løfte om å la ensemblet sitt få menneskelig verdighet.

På slutten av sitt liv ble Barnum politiker og borgermester i Bridgeport. Interessant nok kjempet han iherdig for å få opphevet slaveriet. At han gikk fra å være entertainer til å bli politiker, at han kombinerte en nese for markedsføring med en ikke utpreget minimalistisk personlig smak, er bakgrunnen for Trump-parallellen. Også Trumps søster skal tidlig ha sammenliknet Donald med sirkusimpresarioen. Selv har han erklært seg fornøyd med sammenlikningen, med begrunnelsen at «vi trenger litt av P.T. Barnum».

Man vet imidlertid ikke hvordan Trump ville stilt seg til de som har sammenliknet ham med Barnum på grunn av begges evne til å vri på sannheten i promoteringens navn — eller de som mener sammenlikningen er feil, fordi P.T. Barnum, etter alt å dømme, både var økonomisk etterrettelig og hardtarbeidende og oppriktig i arbeidet for andres rettigheter, når han først hadde hengitt seg til disse formålene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!