VANT: AgriMare Bios SB ble i sommer kåret til Norges beste studentbedrift 2017, her med UE-direktør Grete Ingeborg Nykkelmo (f.v.) og NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Sanne

Skjørlan, Ungt Entreprenørskap
VANT: AgriMare Bios SB ble i sommer kåret til Norges beste studentbedrift 2017, her med UE-direktør Grete Ingeborg Nykkelmo (f.v.) og NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Sanne Skjørlan, Ungt EntreprenørskapVis mer

Debatt: Utdanning

Entreprenørskap skal ikke være et fremmedord for unge

Et tett samarbeid mellom næringsliv, skole og akademia fører til flere gode ideer og innovasjoner.

Meninger

Før fingeravtrykksensorer ble vanlig på mobiltelefoner, var Kim Humborstad overbevist om at fingeravtrykket en dag ville være alt du trengte for å identifisere deg eller betale for kaffen.

I 2008 startet han en studentbedrift ved Høgskolen i Telemark. Målet var å gjøre betaling med kort sikrere og mer effektivt.

Under NM for studentbedrifter vant de Ferdprisen for størst internasjonalt potensial. I dag leder Kim selskapet Zwipe, som har over 30 ansatte og kunder i alle verdensdeler.

Norge er i disse dager i ferd med å få 5000 nye administrerende direktører. De er daglige ledere for elevbedrifter, ungdomsbedrifter og studentbedrifter i hele landet.

Entreprenørskap blant unge er en av suksesskriteriene for at vi skal klare omstillingen til en ny økonomisk og teknologisk virkelighet i Norge. Heldigvis ser vi nå en bølge av unge mennesker som ønsker å starte bedrifter og søker mot startupmiljøer.

På 90-tallet var imidlertid «entreprenørskap» mer eller mindre et fremmedord i det norske utdanningssystemet. Derfor tok NHO i 1997 initiativ til å opprette Ungt Entreprenørskap (UE).

Det var et stort behov for å styrke samarbeidet mellom skole og arbeidsliv. I dag, 20 år etter, har UE opplæringsprogrammer for entreprenørskap på alle utdanningsnivåer.

Et tett samarbeid mellom næringsliv, skole og akademia fører til flere gode ideer og innovasjoner. Det gjør de unges overgang fra skole og studier til arbeidsliv lettere, og gir arbeids- og næringslivet bedre tilgang på kvalifisert og relevant arbeidskraft.

Gjennom 20 år har så langt 400000 ungdommer lært innovasjon og entreprenørskap i praksis via UEs bedriftsprogrammer. De sitter nå på en veldig viktig kompetanse for Norges framtid. Innovatører trengs både i offentlig og privat sektor, i nye og eksisterende selskaper.

Enda flere skoler og utdanningsinstitusjoner bør derfor legge til rette for ungdoms- og studentbedrifter, slik at flere får tilbud om dette som en del av opplæringen. Målet er ikke at alle skal starte egen bedrift som Kim Humborstad, men vi trenger mange innovative hoder. Det er viktig for landet vårt, som framover må skape mange flere nye arbeidsplasser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.