Entusiastisk biograf

Veldokumentert! Men noe overlesset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den drevne historikeren Nils Johan Ringdal har fått verbal juling ved et par bokutgivelser. Det har gått litt fort i svingene, og faktaene har ikke alltid vært på plass. Denne gang, stilt overfor materiale om den norske språkforskeren og verdensborgeren med det eksotiske navnet Georg Valentin von Munthe af Morgenstierne (1892-1978), har Ringdal strammet sine historikermuskler. Gjennom nær 800 sider går han grundig til verks. Kanskje til og med for grundig.

Sidesprang

Det låter muligens som en krampeinnvending. Grundighet er en dyd, ikke en synd. Likevel sitter man igjen med en mistanke om at Ringdal har villet overforsikre seg mot beskyldninger om hastverk og letthet:

Morgenstierne leste Kipling, forteller biografen, og legger ut på en to-tre siders digresjon om hvem denne Kipling egentlig var. Morgenstierne var begeistret for Buddha, sies det, og dermed en ny, lang leksjon i religionsvitenskap, der Ringdal attpåtil gjør et forsøk på å få Morgenstierne og Buddha til å minne om hverandre. (Den ene var født som prins, den andre «som en slags prins».)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer