Entusiastisk Dylan-studie

Fakta i fleng, men færre svar om Dylan.

«Et lett tilgjengelig dypdykk ned i Bob Dylans univers,» lover omslagsteksten til cand.philol. Petter Myhrs gjennomgang av 42 Dylan-utgivelser (LP og CD), kronologisk ordnet fra 1962 «Bob Dylan» til årets «Bob Dylan Live 1961- 2000».

«Dypdykk» betyr i dette tilfellet først og fremst drøfting/beskrivelse av hver enkelt tekst og innspilling. Det er noen hundre av dem, og ved å knytte drøftingene til elementer i hovedpersonens liv - barndommen, kvinnene, gudstroen etc - gjør Myhr også studien til en biografi.

Peer Gynt

Myhr legger for dagen en overveldende faktakunnskap - litteraturlista teller et halvt hundre titler - og er edruelig i sine egne tolkninger. Sammenlikningen med Ibsens Peer Gynt-figur er fiks, om enn litt søkt, nedtoningen av forbudte substansers betydning for Dylans tekster diskutabel, men greit argumentert for, og som oppsamlingsheat over gammel og ny Dylan-kunnskap er boka god - organisert med omhu og skrevet med entusiasme.

Guide

Hvor dypt den dykker og hva nytt den måtte bringe til overflaten om fenomenet, myten og mennesket Bob Dylan, er et annet spørsmål. Den definitive Dylan-biografien har ikke Myhr skrevet på sine 425 sider, men så har det vel heller ikke vært ambisjonen. I alle fall ville det ha vært i tidligste laget, dagens 60-årsjubilant viser knapt tegn til ikke å skulle fortsette å fryde, forvirre og gi ny næring til myten og mysteriet Bob Dylan i mange år ennå. Myhr har levert en klok og sympatisk «alt du trenger å vite om Bob Dylan»-guide, så får det være opp til hver enkelt leser om den først og fremst skal tjene som kunnskapsbase eller utskytningsrampe for nye spørsmål og tolkningsforsøk.