Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU og EØS:

EØS-avtalen er ikke
god nok

EØS-avtalen har en mørk bakside: Vi får ikke være med i det europeiske demokratiet. Når Europas fremtid bestemmes, sitter vi med bind for munnen.

VERDENS GRØNNESTE KLIMAPOLITIKK: Når for eksempel EU-landene fremforhandler verdens grønneste klimapolitikk, tar vi til orde for at Norge skal knytte seg opp mot denne, skriver lederen av Europeisk Ungdom. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
VERDENS GRØNNESTE KLIMAPOLITIKK: Når for eksempel EU-landene fremforhandler verdens grønneste klimapolitikk, tar vi til orde for at Norge skal knytte seg opp mot denne, skriver lederen av Europeisk Ungdom. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I artikkelen «Ja-sidens EØS-paradoks» spør Eirik Fenstad Thorbjørnsen, leder i Ungdom mot EU, om ja-siden har gitt opp EU-medlemskapet til fordel for en mest mulig omfattende EØS-avtale.

Europeisk Ungdom har i 45 år kjempet for et norsk medlemskap i EU. Det skal vi fortsette med. Så Fenstad, la det ikke være tvil: EØS-avtalen er ikke god nok, og vil heller aldri bli det. Vi eksisterer med det formål å ta Norge ut av EØS og inn i EU.

EØS-avtalen er én av mer enn 70 bilaterale avtaler med EU. Avtalen sikrer oss et nært felleskap med våre allierte i Europa. Den sikrer nordmenn rettigheter på kontinentet, og demmer til dels opp for mangel på medlemskap. Samtidig har EØS-avtalen en mørk bakside: Vi får ikke være med i det europeiske demokratiet.

Det betyr at ingen norske studenter, arbeidstakere eller pensjonister får stemme frem Europas folkevalgte. Når Europas fremtid bestemmes, sitter vi med bind for munnen. Dette er uholdbart og viser klart at EØS aldri vil bli bra nok.

I påvente av norsk EU-medlemskap kjemper vi for å knytte Norge tettere sammen med EU. Når for eksempel EU-landene fremforhandler verdens grønneste klimapolitikk, tar vi til orde for at Norge skal knytte seg opp mot denne.

Det bør da ikke komme som noen overraskelse at Europeisk Ungdom er for mer samarbeid mellom Europas stater og folk?

Likevel er vi ikke for samarbeid til enhver pris. Vi vil aldri være en nikkedukke som uforbeholdent sier ja til alt som kommer fra EU. Vi er både positive og negative til EU-vedtak, men erkjenner i det minste at mange utfordringer faktisk må løses på EU-nivå. Her kommer nei-siden til kort.

Dersom noen skal gå i seg selv, må det være nei-siden som er mot alt som kommer fra EU, uansett hvor bra det er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling