Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Norge og NATO

EØS-avtalen er udemokratisk

Som småstat er Norge prisgitt et internasjonalt system som begrenser stormaktene.

FOLKERETT: Norsk utenrikspolitikk må ta sikte på å bygge en sterk folkerett som gjelder for alle – også oss sjøl. skriver innsenderen. Bilde fra Nato's toppmøte i desember. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Scanpix
FOLKERETT: Norsk utenrikspolitikk må ta sikte på å bygge en sterk folkerett som gjelder for alle – også oss sjøl. skriver innsenderen. Bilde fra Nato's toppmøte i desember. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Som Hårek Elvenes skriver 30. januar, er det er helt riktig at Rødt ønsker å si opp EØS-avtalen og norsk medlemskap i NATO. EØS-avtalen er udemokratisk og gjør at vesentlige deler av norsk folkestyre settes til side. Rødt mener det norske forsvaret skal brukes til å forsvare Norges grenser – ikke krige i land som aldri har angrepet oss.

Rødt er sjølsagt enige med Elvenes i at norsk utenrikspolitikk bør bygge på demokrati, folkerett og menneskerettigheter. Vi skriver «bør», fordi dette slett ikke alltid er tilfellet i dag.

Norske statseide selskap tjener fortsatt milliarder på å selge krigsmateriell til diktaturer og land i krig. Da Norge deltok i bombinga av Serbia i 1999, skjedde dette uten folkerettslig mandat fra FN. Under bombinga av Libya i 2011 bombet vi effektivt i stykker et fredsinitiativ ledet av Den afrikanske union.

Vi kan for øvrig minne om at ministere fra Høyre så seint som i 2003 støttet George W. Bush' folkerettsstridige aggresjonskrig mot Irak – som etter konservative anslag har tatt livet av 250.000 mennesker. Terrorgruppa IS er et ektefødt barn av denne krigen, noe det var lett å forutse også den gangen for dem som ville.

Skal vi ha en norsk utenrikspolitikk som bygger på menneskerettigheter og folkeretten, bør jo Norge i hvert fall være med på å forby atomvåpen, et våpen som ikke skiller mellom sivile og stridende, og som bryter med proporsjonalitetsprinsippet. Vi minner om at 122 av FNs 193 medlemsland i 2017 framforhandla en traktat som forbyr både produksjon, besittelse og bruk av atomvåpen. Det mangler nå bare 15 ratifiseringer før traktaten er folkerettslig bindende, uansett hva USA, Nord-Korea og andre atomvåpenstater måtte mene.

Hele 80 prosent av Norges befolkning, også Høyre-velgere, ønsker at Norge skal tilslutte seg forbudet, som tross alt har «gjensidig nedrustning gjennom full gjennomføring av Ikkespredningsavtalen» som mål, slik Elvenes etterlyser.

Som småstat er Norge prisgitt et internasjonalt system som begrenser stormaktene. Vi er derfor ikke tjent med at Norge støtter USA i alt. Norsk utenrikspolitikk må ta sikte på å bygge en sterk folkerett som gjelder for alle – også oss sjøl.

NATOME: President Donald Trump kom torsdag med en bønn til militæralliansen Nato. Video: AP Vis mer