DEBATT

Debatt: Norge og NATO

EØS-avtalen er udemokratisk

Som småstat er Norge prisgitt et internasjonalt system som begrenser stormaktene.

FOLKERETT: Norsk utenrikspolitikk må ta sikte på å bygge en sterk folkerett som gjelder for alle – også oss sjøl. skriver innsenderen. Bilde fra Nato's toppmøte i desember. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Scanpix
FOLKERETT: Norsk utenrikspolitikk må ta sikte på å bygge en sterk folkerett som gjelder for alle – også oss sjøl. skriver innsenderen. Bilde fra Nato's toppmøte i desember. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som Hårek Elvenes skriver 30. januar, er det er helt riktig at Rødt ønsker å si opp EØS-avtalen og norsk medlemskap i NATO. EØS-avtalen er udemokratisk og gjør at vesentlige deler av norsk folkestyre settes til side. Rødt mener det norske forsvaret skal brukes til å forsvare Norges grenser – ikke krige i land som aldri har angrepet oss.

Rødt er sjølsagt enige med Elvenes i at norsk utenrikspolitikk bør bygge på demokrati, folkerett og menneskerettigheter. Vi skriver «bør», fordi dette slett ikke alltid er tilfellet i dag.

Norske statseide selskap tjener fortsatt milliarder på å selge krigsmateriell til diktaturer og land i krig. Da Norge deltok i bombinga av Serbia i 1999, skjedde dette uten folkerettslig mandat fra FN. Under bombinga av Libya i 2011 bombet vi effektivt i stykker et fredsinitiativ ledet av Den afrikanske union.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer