IKKE INTERESSERT: Pelsnæringen skal legges ned i Norge, men etterspørselen finnes fortsatt. - En begrensning av importen ville kunne redusert pelsdyrproduksjonen. Det er i imidlertid ikke noe pelsmotstanderne i Venstre og MDG ser ut til å være interessert i, da det forutsetter at vi enten sier opp eller reforhandler EØS-avtalen vår med EU, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
IKKE INTERESSERT: Pelsnæringen skal legges ned i Norge, men etterspørselen finnes fortsatt. - En begrensning av importen ville kunne redusert pelsdyrproduksjonen. Det er i imidlertid ikke noe pelsmotstanderne i Venstre og MDG ser ut til å være interessert i, da det forutsetter at vi enten sier opp eller reforhandler EØS-avtalen vår med EU, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Dyrevelferd

EØS-avtalen står i veien for god dyrevelferd

Uten en redusert pelsimport er Venstres «pelsseier» ikke noen seier i det hele tatt.

Meninger

På det globale pelsmarkedet produseres det akkurat så mye pels som kundene er interessert i å kjøpe. Det vil si at så lenge etterspørselen er uendret, vil produksjonsnivået forbli noenlunde konstant.

Når Venstre nå har fått gjennomslag for å legge ned næringen i Norge, uten at de har prioritert å begrense importen, er det med andre ord det samme som å si at vi foretrekker om et annet land kan ta over produksjonen for oss.

Uten en redusert pelsimport er Venstres «pelsseier» ikke noen seier i det hele tatt. Tvert imot vil konsekvensen bli en forverring av pelsdyrenes forhold, da landene som vil ta over produksjonen ligger flere mil etter oss i utviklingen av god dyrevelferd. Forskjellen blir at vi slipper å måtte forholde oss til det.

En begrensning av pelsimporten i form av kvoter, økte tollsatser eller et direkte importforbud ville kunne redusert produksjonen. Det er i imidlertid ikke noe pelsmotstanderne i Venstre og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å være interessert i, da det forutsetter at vi enten sier opp eller reforhandler EØS-avtalen vår med EU.

Å begrense importen av pels er et åpenbart brudd med EØS-avtalen, slik avtalen er i dag. Dette kommer av at begrenset pelsimport ville fungert favoriserende overfor andre alternative varer som for eksempel ullprodukter. Vi har altså ikke lov til å iverksette tiltak som fungerer handelshindrende og som attpåtil favoriserer produksjon av en substitutt i form av ull, som vi produserer her hjemme.

Likevel ønsker Venstre å holde på EØS-avtalen. Unge Venstre ønsker til og med å gå inn i EU og på den måten legge spørsmålet om importrestriksjoner i en skuff til evig tid. Det er ikke forenelig med å kjempe pelsdyrenes sak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.