EØS er bedre enn EU

Cameron gjør klokt i å ta en titt til mot nord.

KLOKT: David Cameron gjør klokt i å se til Norge og EØS-avtalen. Foto: NTB Scanpix
KLOKT: David Cameron gjør klokt i å se til Norge og EØS-avtalen. Foto: NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Som leder i Nei til EU føles det paradoksalt å skulle forsvare en EØS-avtale jeg prinsipielt vil si opp. Men når lederen i Dagbladet fredag 30.10. oppfordrer statsminister Cameron og britene til ikke å se i vår retning føler jeg likevel kallet: En EØS-avtale er tross alt bedre enn et EU-medlemskap i Norge, og vil selvsagt også være det for Storbritannia.

David Cameron har rett i at EØS-avtalen er en dårlig avtale, men et EU-medlemskap er verre. Med EØS har vi egen økonomi og slipper euroen. Skremslene før EU-avstemningen i 94 stemmer ikke, vi har klart oss godt økonomisk. EØS-avtalen lar oss ha egen utenrikspolitikk, egen landbruks- og fiskeripolitikk. Vi har vår egen stemme i WTO, og bruker stemmen vår i klima-, miljø- og fredsspørsmål.

Vetoretten som Cameron visstnok vil spille inn overfor EU, har Norge allerede. Landsmoder Gro solgte inn EØS-avtalen med at «Vetoretten var til for å brukes». At det norske storting seinere ikke har brukt vetoretten mer enn en gang, på EUs 3. postdirektiv som dagens EU-vennlige regjering har opphevet, bekymrer oss. Vi har en rett vi ikke bruker.

Utenfor EU beholder vi våre demokratiske rettigheter, en valgdeltakelse på rundt 40 prosent ved forrige EU-parlamentsvalg viser ikke et levende europeisk demokrati. Det norske folk har stemt nei til EU to ganger. I forkant av avstemningen i 1994 fikk vi EØS - avtalen som mange EU-tilhengere så på som en rein overgangsordning. Slik ble det ikke. I løpet av årene siden 1994 har imidlertid den dynamiske EØS-avtalen flyttet oss mer og mer mot det EU vi stemte nei til. Arbeidslivet skulle ikke inngå, men fri flyt av arbeidskraft gir i dag sosial dumping. Vi betaler stadig mer for en avtale som ikke skulle koste oss noe. EØS endrer ikke bare norske lover, men også hvem som bestemmer. Norge er blitt tilknyttet rundt halvparten av EUs fagbyråer. EU og EØS-statsråd Vidar Helgesen påstår friskt at det er sunt med 5 EU-regler om dagen. At Norge igjen er bestemann i klassen til å godta og tilpasse norsk lovverk EØS-direktiv i rekordfart er bekymringsfullt, men fremdeles er det vel 90 prosent av EUs regelverk som vi ikke behøver å ta stilling til (tall fra årene 2000 - 2013.)

Nei til EU vil si opp dagens EØS-avtale og erstatte den med en tosidig handelsavtale. Fordi vi er en såpass viktig handelspartner for EU, vil de ønske et ryddig handelsforhold til oss.

Statsminister Cameron gjør klokt i å ta en titt til mot nord. Storbritannia utenfor EU ville klare seg helt fint, slik vi i Norge gjør. Island og Sveits er andre land som klarer seg godt. Nei til EU er spent på det britiske valget, og ønsker britene en saklig og god valgkamp!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.