HANDLINGSROM: Vi er mange som bekymrer oss for lønnsdumping, utstrakt bruk av bemanningsbyråer og økt midlertidighet. Men løsningen er ikke å si opp Norges viktigste handelsavtale. At det er handlingsrom vises for eksempel ved at Tyskland i årevis har hatt forbud mot innleie i byggebransjen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HANDLINGSROM: Vi er mange som bekymrer oss for lønnsdumping, utstrakt bruk av bemanningsbyråer og økt midlertidighet. Men løsningen er ikke å si opp Norges viktigste handelsavtale. At det er handlingsrom vises for eksempel ved at Tyskland i årevis har hatt forbud mot innleie i byggebransjen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: EØS

EØS-kritikken bommer

EØS-motstanden, uansett hvor velment, er en form for proteksjonisme som ikke kler venstresiden særlig godt.

Meninger

Alexander Fossen Lange (Sosialistisk Ungdom) frykter for den norske arbeidslivsmodellen og mener løsningen er å forlate EØS-samarbeidet.

Vi er mange som bekymrer oss for lønnsdumping, utstrakt bruk av bemanningsbyråer og økt midlertidighet. Men løsningen er ikke å si opp Norges viktigste handelsavtale.

Fossen Lange omtaler EU som «grunnleggende markedsliberalistisk». Men like mye som å legge til rette for det fire frihetene, handler EU i dag om å regulere det fire frihetene.

Gjennom EØS-avtalen har Norge forpliktet seg til minimumsregler for nasjonale arbeidstakerrettigheter. Ifølge LOs innspill til Europautredningen har EØS-reglene hatt positiv innvirkning på flere områder i norsk arbeidsliv, som likestilling og likebehandling, diskriminering, arbeidstid, ferie og deltid.

I 2008 gikk EU i klinsj med bemanningsbransjen og innførte Vikarbyrådirektivet, som slår fast at arbeidstakere innleid fra bemanningsbyråer skal ha like gode lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte.

Riktignok skaper globaliseringen nye politiske utfordringer, også i arbeidslivet. Når lønnstakere kan flytte seg fritt på tvers av landegrenser, blir arbeidsmarkedet mindre oversiktlig. Da trenger vi politikere som bruker handlingsrommet i EØS-avtalen for å møte globaliseringens baksider på en klok måte.

Venstresiden er raske til å peke på EØS når noe skurrer i arbeidslivet, men bør oftere peke på den til enhver tid sittende regjeringen.

EØS-avtalens utfordringer løses med strengere tilsyn i bransjer som er utsatt for arbeidslivskriminalitet, tilstrekkelige ressurser til arbeidskrimsentrene og en sterk arbeidsmiljølov.

At det er handlingsrom innenfor EU-regelverket vises for eksempel ved at Tyskland i årevis har hatt forbud mot innleie i byggebransjen. I Oslo har det rødgrønne byrådet kraftig trappet opp innsatsen mot sosial dumping, blant annet gjennom strenge krav i offentlige anbudsrunder.

Arbeidsinnvandringen til Norge har først og fremst vært et gode. Muligheten til jobb i Norge har skapt bedre liv for tusenvis av mennesker, og også Norge har nytt godt av utenlandsk arbeidskraft. Dessuten – gjennom EØS-avtalen får vi ikke bare sysselsetting og verdiskapning, vi er også med på forskningsprosjekter og klimapolitikk som er helt avgjørende for det 21. århundrets Europa.

Alle land merker globaliseringens baksider, og EU gjør en innsats for å løse dem sammen. Likevel har vi det siste åra sett flere politikere som kutter bånd til resten av verden fordi de misliker sider ved globaliseringen.

Fortsetter denne trenden, vil de internasjonale institusjonene svekkes. Venstresiden bør vitterlig verne om det organiserte arbeidslivet, men ikke glemme den organiserte verdensorden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.