Epidemien krever økt forebygging

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SVINEINFLUENSA: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen gikk 27. juli ut med at det nå er stor fare for rask spredning av svineinfluensa mellom mennesker i Norge. Konsekvensene av dette kan bli store, både ved at mange kan bli alvorlig syke og ved at viktige samfunnsfunksjoner påvirkes av at svært mange med mildere sykdom blir borte fra jobben. Det er likevel fortsatt mulig å redusere spredningen med omfattende strakstiltak. Med slike tiltak nå kunne det være mulig å forsinke spredningen i Norge så mye at epidemien ikke slår til for fullt før en effektiv vaksine er tilgjengelig. Det er vanskelig å forutsi hvor raskt epidemien vil spre seg i Norge. Et grovt anslag ut fra det vi vet om spredningen i USA og Storbritannia, kan tyde på at epidemien der har spredt seg med en hastighet svarende til om lag en dobling av antall tilfeller per uke.

I Norge har vi nå om lag 340 tilfeller av svineinfluensa som er bekreftet gjennom laboratorietester. Det virkelige antall smittede kan godt være en god del høyere, siden det kan være mange har mildere sykdom som ikke er diagnostisert. Om vi anslår at 800 vil være smittet ved månedsskiftet juli-august og vi hos også hos oss får en dobling av tilfeller hver uke, ville vi forvente å ha om lag 200 000 smittede i begynnelsen av oktober. Om effektive tiltak kunne redusere spredningshastigheten til det halve av dette (en dobling hver annen uke), ville vi fram til begynnelsen av oktober ha mye færre tilfeller (rundt 12 000) og først ved begynnelsen av desember ha 200 000 som er smittet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer