Episk King

Grøsserkongen klar med «Det mørke tårn II: De utvalgte».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Mange forfattere går med drømmer om å skrive store verker, bøker som skal stå som monumentet over deres litterære virksomhet. Stephen King er ikke noe unntak, for samtidig som han har terrorisert sine lesere i alle år, har han også skrevet på sitt store epos om «Det mørke tårn».

Revolvermann

Kort fortalt er «Det mørke tårn» en fantasyserie på sju bind, vagt inspirert av det gamle Rolandskvadet.

Hovedpersonen er den ridderlige revolvermannen Roland, som befinner seg i en futuristisk westernverden - den er beslektet med USA, men utsatt for en eller annen stor katastrofe (King kaller det en verden som har «gått videre»). Uansett er det et farlig sted, men Roland har et oppdrag å fullføre: Han skal til «Det mørke tårn».

Damm ga ut første bind, «Revolvermannen», på norsk tidligere i år, og det er nærmest håpløst å få noe utbytte av «De utvalgte» uten å ha lest forgjengeren. Som tittelen antyder, skal Roland nå finne sine følgesvenner, og det gjør han ved å gå gjennom dører inn til vår verden. Først finner han dophuet Eddie, så den schizofrene Odetta (eller Detta, som hennes onde jeg heter). Men det er den tredje utvalgte som virkelig setter Roland i et moralsk dilemma, en person som ødela livene til både Eddie og Odetta.

Skriveprosess

Stephen King begynte å skrive på «Det mørke tårn»-ideen allerede i 1970, før han hadde gitt ut noen andre bøker. Første bind i serien så dagens lys i 1982, da King for lengst var blitt en megaselgende forfatter med skrekk og gru som spesialfelt. Siden dryppet det ut «Det mørke tårn»-bøker sporadisk på 80- og 90-tallet - før King fullførte verket med tre bøker i 2003/2004.

Det virker som om Damm har lagt seg på en kjappere utgivelsesplan, for bind tre kommer allerede i august. Bøkene er utstyrt med resymeer av historien så langt, og en underholdende innledning av King selv, og gir alt i alt utmerket valuta for pengene.

SERIE: Stephen King er en svært produktiv forfatter. Hans «Mørke Tårn»-serie utgis på norsk. Foto: JYTTE NIELSEN
SERIE: Stephen King er en svært produktiv forfatter. Hans «Mørke Tårn»-serie utgis på norsk. Foto: JYTTE NIELSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer