Epletreet har båret frukter

Junidiktet i Skolekammeret handler om tid.

(Dagbladet.no): Juryen falt for et dikt skrevet av «epletre» denne gangen.

Han er 18 år og går på Frederik II videregående skole i Fredrikstad. Identiteten får vi imidlertid ikke.

- Jeg har nå ikke spesielt lyst til å blåse identiteten min, jeg.

Han forklarer:

- Det høres vel litt pretensiøst ut, kanskje, å ville være anonym og bla bla, men jeg liker ikke helt at jeg skriver alltid.

- Hva tenkte du på da du skrev diktet?

- Jeg tenkte ikke på noe. Jeg pleier ikke tenke tema eller betydning når jeg skriver dikt. Det blir mer bilder, stemninger kanskje, ting jeg kommer på når jeg går til byen med forskjellige typer musikk på øret. «ekko II» var inspirert av Silver Mt. Zion. Om jeg ikke husker feil var det låta «Cmon Comeon, Lose An Endless Longing» som startet hele greia som etter et kvarters tid foran laptopen ble til et dikt.

Han ble overrasket over at «ekko II» ble valgt ut.

- Når jeg ser på diktet i ettertid føles det som en litt pretensiøs Tor Ulven-pastisj, om tid og minner som forsvinner etter hvert, ting jeg tenker jeg egentlig er for ung til å vite noe om, men det kan hende det bare er jeg som har for mye selvkritikk.

Epletre forteller at han ikke har pleid å skrive utenfor skolen.

- Men jeg har like fullt alltid likt å skrive, og har vel en slags drøm om å skrive bok eller bli journalist i framtiden en gang. Kanskje.

- Hva inspirerer deg?

- Skrive-/bildemessig er jeg inspirert av David Lynch, Tor Ulven (sjokkbølger!) og Isaac Brock. I den rekkefølgen.

(Isaac Brock var en britisk general som levde fra 1769-1812. Han er kjent som «Mannen som reddet Canada». Isaac Brock er også vokalisten og gitaristen i indiebandet Modest Mouse, som spilte på Quartfestivalen tidligere i sommer. Vi regner med at det er denne Brock Epletre sikter til. Et sitat: «People who don't have to make their living playing music can bitch about my principles while they spend their parents' money or wash dishes for some asshole.» Fra The Onion)

Les diktet

«ekko II»

og dagene visner

gjennom sine

egne

kronblader

som

tørkede roser

bittesmå

kornete

dobbelteksponerte

negativer av

sekunder

minutter

og

timer

flasser av som

fjærlette

flak av

aske

fra faklene vi

bærer over

slettene

Av epletre

Juryens begrunnelse

Diktet vi har valgt denne gangen, er et dikt om tid. Forfatteren har holdt seg innenfor tre tydelig atskilte metaforområder: Det første er det som har med fruktbarhet, vekst og forgjengelighet å gjøre: «Dagene visner ... som tørkede roser». I det andre – som er lagt til midtpartiet i diktet – er metaforene hentet fra fotograferingskunsten: «kornete dobbelteksponeringer.» Slutten av diktet har tunge mytologiske overtoner og sender tankene mot maleriene til Odd Nerdrum. Avstanden mellom metaforområdene gir diktet en elegant dynamikk og viser ulike aspekter ved begrepet tid. Lyd og klang i form av assonans (a-lyden: «flak av aske fra faklene») og alliterasjon hever diktet til poetiske høyder i tredje og siste akt.

Ditt arbeid har båret fine frukter, epletre! Derfor en liten hilsen med bildet «Persistence of Memory» av Salvador Dalí.

For juryen,

Kristian Rishøi